Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jakt på fildelare drabbar ärliga

Nu kör vi, nu inleds jakten på fildelarna säger Lars Gustavsson i en artikel i Ljusnan nyligen. Han är vd för skivbolagens branschorganisation och det handlar om ett domslut efter den så kallade Ipred-lagen, som ger branschen unika rättigheter att tvinga fram information som kan användas som bevisunderlag i fildelningsmål.

I min hylla står en DVD-box med en amerikansk TV-serie, helt lagligt inköpt och till fullt pris. Men när jag försöker spela upp den på min DVD-spelare får jag bara ett meddelande: Fel region. Det beror inte på några tekniska problem eftersom min spelare liksom de flesta klarar den amerikanska TV-standarden. Nej, det är skivbranschens företrädare som på eget bevåg har delat in världen i regioner. Och så har man pressat tillverkarna av DVD-spelare att lägga in en spärr, som ska göra det omöjligt att spela upp skivor som är inköpta i fel region.

Tänk om det vore tekniskt möjligt att preparera en bok så att den enbart gick att läsa i det land där man har köpt den? En hårresande tanke, men det är just det som har skett med DVD-skivan! En handling som man lätt kopplar ihop med de gamla öststaterna. Och om det hade skett då och där hade det skapat våldsamma protester från väst. En allvarlig begränsning av tryck- och yttrandefriheten och ett grovt handelshinder. Men eftersom det är här och nu och i branschens intresse så är det helt ok.

Den DVD-box som jag inte kan titta på, därför att den är stympad med en så kallad regionmärkning av den bransch som Lars Gustavsson representerar, den skulle jag kunna ladda hem från en fildelningssite i en ostympad version och äntligen få se. Men då riskerar jag, efter Ipred-lagen, att Gustavssons hantlangare bryter sig in i min lägenhet och tar datorn i beslag. Detta eftersom det anses vara konsumenterna som är bovarna och som måste sättas åt för att skydda de stackars företagen, och då är tryckfrihet och frihandel bara tomma ord. Liksom konsumenträtt.

Ipred-lagen kom till som ett rent beställningsverk från skivbranschen, ivrigt påhejat av våra valda representanter. Tänk om dessa politiker vore lika angelägna att stötta oss konsumenter, till exempel genom att pröva skivbranschens regionsystem juridiskt. Eller att åtminstone ifrågasätta det. Givetvis med en ekonomisk kompensation för oss som har drabbats.

Men det lär vi få vänta på.

Leve piratpartiet!

Jan Erik Bohman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel