Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jajja" – Ljusdals tvåfotade hörn- och frisparksexpert: "Jag är i mitt livs form"

För vissa är vägen till utveckling spikrak – för andra är den lite krokigare.
Ljusdalsmittfältaren Johanna "Jajja" Kämpe spelar just nu sitt livs fotboll.
– Jag lägger ner mycket mer tid nu och har seriöst folk runt mig, säger 25-åringen som slutade med fotbollen en sväng och var skadad halva säsongen senast Ljusdal var i ettan.

Johanna "Jajja" Kämpe har en tämligen unik spetsegenskap som fotbollsspelare. Hon tar hand om så gott som alla Ljusdals hörnor och frisparkar – och slår dem lika bra med bägge fötterna.

– När jag är på planen så tar jag dem, säger hon.

Nöter du frisparkar och hörnor på träningar också?

– Nej, det gör jag aldrig. Men jag använder alltid båda fötterna på träningarna, varvar liksom.

Förra säsongen, när Ljusdal vann division 2, spelade hon mest på kanterna på mittfältet. Nu har hon fått en mer bekväm roll, som balansspelare på Ljusdals femmannamittfält.

– Jag var där och svajade lite då, men det fanns väl en tanke med det också, säger hon och skrattar.

– Jag trivs i balansrollen, även om jag tycker att det är kul att spela högre upp i planen också. Egentligen är jag väl mer en anfallande spelare, säger Johanna "Jajja" Kämpe.

25-åringen har kanske inte alltid varit den mest seriösa med sin fotboll. När hon gick på gymnasiet slutade hon under en längre tid – och när Ljusdal spelade i ettan 2014 gick hon skadad mer än halva säsongen.

–Jag tror det var 2009 eller 2010 som jag slutade. Men jag insåg ganska snabbt att jag skulle spela igen, säger hon.

LÄS MER: Här kom "Jajja" tillbaka från skadan

Nu är ni ett topplag i division 1 – hade du kunnat tro att du skulle få vara med om det?

– Nej, kanske inte att vi skulle vara ett topplag. Men att vi skulle komma tillbaka till ettan har jag ändå trott på med det här laget.

Kan man säga att du aldrig har varit så här bra?

– Ja, jag är i mitt livs form. Jag lägger ner mycket mer tid nu, och har seriöst folk runt mig. Alla tjejer som verkligen vill spela fotboll och tränare som lägger ner tid. Det är en mycket bättre organisation nu.

Vad har du utvecklat?

– Konditionen har jag utvecklat mycket, sedan finns det väl sådant som är svårt att se själv. Men det är väl på alla plan som man utvecklas.

På onsdagsmorgonen vaknade Johanna Kämpe sjuk, men åkte ändå med spelarbussen till Ornäs för att testa. Det funkade inte, och hon fick se sitt lag åka ur Svenska cupen mot ett lag man bara några dagar tidigare krossade i serien med 5–1 , där Johanna Kämpe skruvade en högerhörna direkt i mål.

– Det var tråkigt då, men det är glömt nu. Det kommer oftast en skitmatch förr eller senare, och det var väl tur att den kom nu, säger Johanna Kämpe, som är helt inne på att serien går före cupen.

– Jag tror att de flesta har fokus på serien, det blir automatiskt så, säger hon.

Efter fem omgångar i division 1 ligger Ljusdal trea, på samma poäng som tvåan Brommapojkarna och en upp till serieledaren Gamla Upsala. På söndagen ställs Ljusdal mot Gävlelaget Huge, som ligger under nedflyttningsstrecket.

– Alla har börjat ladda för den här matchen, och äntligen ska vi få spela på A-planen, säger Johanna Kämpe om att man nu lämnar konstgräset i tältet för att kliva ut på naturgräs.

LÄS MER: Heta listan: "En start vi aldrig sett på den här nivån"

– Jag har inte så bra koll, men vi har mött dem några gånger. Det är ett bra organiserat lag, det brukar vara svårt att möta sådana lag, säger hon.

Hinner du bli frisk och spelklar?

– Det är väl lite osäkert, jag får känna efter i dag (fredag) hur det känns.

TV: Vi livesänder Ljusdal–Huge på söndagen – med start 13.50