Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägarna vill bara ha ett vargrevir

Jägareförbundet i Gävleborg kommer nu att bli tydligare med att de bara accepterar ett vargrevir i länet.

Samtidigt reagerar Svenska rovdjursföreningen på att Jägareförbundet gör sig till tolk för "landsbygdsbefolkningen"

Jägareförbundet Gävleborg hade ett möte den här veckan där de, i kölvattnet av det avbrutna samarbetet kring varg med regeringen, beslutade att tydligare driva sitt gamla mål på endast ett vargrevir i länet.

Nu finns det åtta vargrevir som påverkar länet.

– Det är egentligen ett gammalt krav från oss att vi bara vill ha ett vargrevir i länet och att vi vill ha skyddsjakt på resten, säger Berit Bodin, som sitter i styrelsen för Jägareförbundet Gävleborg.

Samtidigt protesterar Roger Olsson, ordförande i Svenska rovdjursföreningen, mot att Jägareförbundet gång på gång gör sig till tolk för landsbygdsbefolkningen.

– Vi möter människor som är väldigt störda över att klumpas ihop i något som kallas landsbygdsbefolkningen.

– Man har bara mandat att tala för sina medlemmar, varken mer eller mindre, menar Roger Olsson.

Rovdjursföreningen påpekar att mindre än var femte invånare i de delar av Sverige där vargen finns, är jägare. Och att en stor majoritet av befolkningen i varglänen inte har några problem med att leva med en vargstam på 200 djur eller mer.

Föreningen hänvisar till den undersökning som forskarna Göran Ericsson och Camilla Sandström vid SLU i Umeå gjorde 2008-2009 om svenskars inställning till rovdjur och rovdjurspolitik.