Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägarna vill bara ha ett vargrevir

Jägareförbundet i Gävleborg kommer nu att bli tydligare med att de bara accepterar ett vargrevir i länet.

Annons

Samtidigt reagerar Svenska rovdjursföreningen på att Jägareförbundet gör sig till tolk för "landsbygdsbefolkningen"

Jägareförbundet Gävleborg hade ett möte den här veckan där de, i kölvattnet av det avbrutna samarbetet kring varg med regeringen, beslutade att tydligare driva sitt gamla mål på endast ett vargrevir i länet.

Nu finns det åtta vargrevir som påverkar länet.

– Det är egentligen ett gammalt krav från oss att vi bara vill ha ett vargrevir i länet och att vi vill ha skyddsjakt på resten, säger Berit Bodin, som sitter i styrelsen för Jägareförbundet Gävleborg.

Samtidigt protesterar Roger Olsson, ordförande i Svenska rovdjursföreningen, mot att Jägareförbundet gång på gång gör sig till tolk för landsbygdsbefolkningen.

– Vi möter människor som är väldigt störda över att klumpas ihop i något som kallas landsbygdsbefolkningen.

– Man har bara mandat att tala för sina medlemmar, varken mer eller mindre, menar Roger Olsson.

Rovdjursföreningen påpekar att mindre än var femte invånare i de delar av Sverige där vargen finns, är jägare. Och att en stor majoritet av befolkningen i varglänen inte har några problem med att leva med en vargstam på 200 djur eller mer.

Föreningen hänvisar till den undersökning som forskarna Göran Ericsson och Camilla Sandström vid SLU i Umeå gjorde 2008-2009 om svenskars inställning till rovdjur och rovdjurspolitik.