Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägaren om den skjutna björnen: "Känns fruktansvärt att det blivit så här"

Under lördagskvällen skadsköt en jägare en björn i Rödmyra utanför Järvsö. Mannen misstänks nu för grovt jaktbrott.

I en intervju med tidningen Svensk Jakt berättar jägaren nu om händelsen. Vid 22-tiden på lördagskvällen fick jägarens gråhund upp ett spår efter det han trodde var en grävling.

– En kompis till mig såg när en grävling gick över vägen och jag släppte hunden på spåret. Hon har varit lite trög att få igång i jakten men jag såg att hon tog sig ann spåret direkt och försvann in i skogen, säger jägaren till Svensk Jakt.

Efter en stund gick han mot ståndskallet, men i stället för en grävling dök en björn upp framför honom. Jägaren sköt då varningsskott för att skrämma djuret, men berättar i intervjun att björnen i stället kom rakt emot honom.

– Jag hann bara växla patron och vrida mig lite grand så var björnen bara tio meter från mig. Då sköt jag igen, säger han.

Läs mer: Jägare skadsköt björn – trodde det var en grävling

Björnen träffades och ramlade omkull, men tog sig sedan upp och försvann. Jägaren fick då tag på hunden och larmade polisen om händelsen.

Polis och eftersökningsjägare kom till platsen och vid 02-tiden avlivades den skadskjutna björnen, som ska ha varit en hona på cirka ett år.

– Det känns otroligt skönt att de lyckades få fatt på henne och att hon inte heller hade några ungar, säger jägaren till Svensk Jakt.

– Det känns fruktansvärt att det blivit så här. Men jag hade inte en tanke på björn när jag släppt hunden på en grävling. Jag hörde heller ingen skillnad på skallet jämfört med när hon tidigare skällt grävling och älg, säger han.

Jägaren är nu misstänkt för grovt jaktbrott. Björnen kommer att undersökas på Statens veterinärmedicinska anstalt.