Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jägaren Lars Persson: "De flesta älgar du skjuter har du ett minne kring"

Artikel 8 av 11
Ur arkivet: Det bästa från älgjakterna i Hälsingland
Visa alla artiklar

Färilabon och jägaren Lars Persson har jagat i över 40 år – helst älg eller skogsfågel, och allra helst sitter han på pass intill den lilla sjön Kölsjön, några mil hemifrån. Här har han både sett och skjutit älgar, och även haft en björnupplevelse han aldrig glömmer.

– Direkt när jag kommer fram till mitt pass gör jag upp eld. På passet bör det finnas ved, men jag har ofta torr egen tändved med mig. Röken från elden döljer människodoften och älgarna får inte vittring. Sen försöker jag att orda en bra sittplats och ställer bössan intill mig, så nära att jag kan greppa den snabbt om älgar hörs eller dyker upp.

Missa inte vår livebevakning av älgjakten, på helahälsingland.se

– Det här är ett av mina favoritpass, kallas Krysset, och ligger vid Kölsjön 380 meter över havet och 1,5 mil nordväst om Näsberg i Färila. Jag har jagat här i Färila i 41 år, innan dess ett par år i Sorsele. Jag började jaga med ett lånat gevär, 1972, och köpte mitt första egna vapen 1974. Jag har en Husqvarnastudsare kaliber 6,5 och mina mer grovkalibriga jaktkamrater kallar den "ekorrbössa". Jag tycker om den, den ger bra skott när man med gott omdöme försöker att fälla älgar. Jag har skjutit de flesta älgar med ett skott. I jakt är omdömet hos jägaren A och O.

Läs även om männen som talar med älgar.

– De flesta älgar du skjuter har du ett minne kring, speciellt om du skjuter en tjur med stora horn. Och här, på den här platsen, har jag sett många älgar. En gång kom en ko med kalv plaskande nedanför mig i vattnet. Tyvärr för dem satt jag här just då... och jag har flera gånger sett älgar som summit över sjön. En älg som kom simmade över sjön en gång, vände och simmade tillbaka igen av någon anledning.

– Vid en jakt, när röken vid den västliga vinden drev in över myren här ovanför, kom tre mindre älgtjurar och stannade till i röken. De liksom dansade runt framför mig på en 50 meters håll. Jag sköt en av de älgtjurarna och det blev en stark upplevelse. Det var en "fjoling", en tjur med två taggar på hornen – ett "cykelstyre" som vi säger. Det var en behändig tjur att jobba med. Man blir väldigt nöjd när man fäller en fin "matälg", lyckas bra med urtagningen, och kan rapportera till jaktkamraterna vad som finns att transportera fram till vägen.

Hör även historien om jakten som tog en annan vändning.

– I flera år, mellan 1975–2002, var jag anställd av Korsnäs Marma – som ägde den här skogen – som skogvaktare här. Nu är det Sveaskog som äger den.

– Älgarna äter upp skog för miljoner, och även om björn och varg är predatorer, som dödar älg, räcker inte det för att hålla stammen nere. Det hade inte varit balans i älgstammen om inte jägarna funnits, och det är anledningen till att vi har älgjakt.

– Jag vill inte berätta hur många älgar jag skjutit, men jag har skjutit både kalvar, kor och tjurar. Jag har dessutom fått förtroendet av jaktkamrater att gå med deras hundar vilket gjort att jag fått chansen att fälla cirka 15 älgar efter rejäla"hundstånd", vilket är något alldeles extra i ens jägarliv. Jag försöker vara rädd om stora kor, de är avelsdjur – precis som för bonden.

Se även älgfamiljen som gömmer sig för jägarna.

– Jag tycker även att skogsfågeljakten är intressantoch utmanande, särskilt orre som det finns hyggligt av i Skrälldalsmarkerna. Men jag har inte jagat lo, varg eller björn. Fast jag har haft flera björnmöten. En gång hamnade tre björnungar mellan mig och den hund jag gick med. Hunden skällde på något en bit bort. Kanske var det björnhonan, jag gick inte dit för att se efter... Numera har vi så bra hjälpmedel när vi jagar. Kommunikationsradion, som kom på 1970-talet, har blivit liten och behändig och kan hållas i handen. Och hundpejlen är jättebra – jag har en också, även om jag inte själv har någon hund.

– Tanken med det här passet är att det ligger strategiskt till när älgarna skall runda Kölsjön. De kan komma såväl ute i vattnat som på den stora myren här ovanför. Man sitter här i tre timmar, och kan aldrig förutse vad som ska hända. Det är alltid en sorts spänningsmoment – även om det också kan bli helt händelselösa pass. Sjöns närhet och det öppna landskapet gör att man hör bra och känner att man sitter på ett ställe där älgarna gärna passerar. I jakten finns en dragningskraft som gör att man vill uppleva detta om och om igen. Jakt är som ett gift på sitt sätt.

Fakta:

Namn: Lars Persson

Ålder: 75 år

Bor: Färila

Gör: Pensionär med stort frilufts- och jaktintresse

Få koll på vad som händer i din närhet med vår app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Carole Tärnudd 0651-58 50 31 carole.tarnudd@mittmedia.se