Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jägare kan aldrig ta över vargarnas nytta

Svar på insändare (19/10) med rubriken
Det krävs hund för att jaga älg
. Nej, det krävs ingen hund. Det som krävs är att vargstammen ökar.

Annons

Jägarkåren är några procent av svenska folket och ni är hobbyjägare och det är inte rimligt att våra fredade rödlistade vargar ska skjutas bort, för att ni anser att ni har mer rätt till älgarna än vargarna.

Vi har skogsskador för flera miljarder årligen och över 40 000 viltolyckor. Öka vargstammen så sparas människoliv, djurliv och der blir en stor samhällsbesparing. Mycket beror på att jägarorganisationerna inte vill ha varg på grund av konkurrensen om älgarna. Om var sjätte varg slapp dö på grund av den illegala jakten, skulle de så kallade problemvargarna minska i landet, samt även antalet vandringsvargar och antal attacker på fårbesättningar.

Jag anser att ni jägare aldrig kan ta över vargarnas nytta i skogarna. De ger biologisk mångfald. Att man som hundägare/jägare utsätter sina hundar för alla faror det innebär genom att vara lös i skogen, är eget val och helt förkastligt. Dessa hundar utsätts för ett stort djurplågeri och riskera att bli överkörda eller bli skadat av vilda djur och många återkommer aldrig och hittas inte eller blir förvildade i skogarna och lider svårt.

Försäkringsbolagen kräver av oss djurägare ett ansvarsfullt beteende och att vi inte medvetet utsätter våra hundar för fara och det borde även gälla jägarnas hundar. Tycker att försäkringsbolagen ska vägra betala ut ersättning när man som hundägare medvetet utsätter sina hundar för kalkylerad risk för fara.

Viltvårdare M

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons