Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jagar hjältar på cykel

Systrarna Anna och Karin Bengtsson cyklar genom Sverige i jakt på världsförbättrare att intervjua i sin podcastradio. I Söderhamn stannar de till i Ljusne och Mobodarne.

Inne på pizzeria Turbinen i Ljusne har Anna och Karin Bengtsson dukat upp datorer och inspelningsutrustning på ett bord. Trots att det är varmt som i en öken, arbetar de hårt med att klippa och redigera råmaterial till två färdiga radioprogram. Publicering sker via hemsidan hjaltarna.se och ljudtjänsten I-tunes.

Till redigeringsarbetet kommer att systrarna under dagen har tillryggalagt en cykeltur på dryga två mil från Axmar brygga.

– Vi sitter och klipper program 12 och 13. Ditt handlar om Gävle och mitt handlar om Ockelbo. Vi lägger upp det i kväll så det är lite "last minute work", förklarar Anna.

Färden startade i Ystad den 12 juni och målgången är planerad till Umeå den 8 augusti. Under resans gång stannar systrarna i fler än femtio olika orter för att intervjua olika slags hjältar och världsförbättrare.

– Det ska inte vara någon som dyker i och hindrar någon från att drunkna, det ska vara ett lite längre perspektiv, säger Anna.

Som exempel nämner de tjejen i Karlskrona som tog initiativ till en pridefestival, studenterna i Ockelbo som knöt ihop sin hemort genom att starta en kolonilottsförening och kvinnan i Gävle som drog i gång ett barnhem i Nepal. Efter redigeringspasset i Ljusne går färden vidare till Växhusets ekocentrum i Mobodarne, för att undersöka permaodling och hållbar energi.

– Det blir mycket efter hand. Det kommer att vara spännande att lyssna på den här podradion i höst när vi har hunnit ta in det lite mer. Vi måste hela tiden cykla vidare, säger Anna.

Idén till reportageresan är dels sprungen ur en vilja att resa genom Sverige utan bil, och dels att sprida positiv energi genom att träffa och intervjua människor som gjort någonting bra. Anna arbetar till vardags som miljöingenjör och Karin studerar till journalist, två yrken där det kan vara nog så lätt att fastna i det negativa och se mörkt på framtiden.

– En viktig faktor i att bli en världsförbättrare är att ha en förebild. Det kan vara att man hör berättelser om andra som har gjort någonting bra, och det kändes som att det var precis det ville göra, säger Karin.

På så vis har cykelfärden också inneburit en inre resa för systrarna.

– Man blir väldigt upplyft. Det kryllar av människor som vill förbättra världen, säger Karin.

Även själva färden från Ystad till Umeå, i runda slängar 130 mil, får nog betraktas som en heroisk insats för andra att inspireras av. Särskilt med tanke på att systrarna Bengtsson aldrig tidigare hade cyklat några längre sträckor.

– Vi hade inte ens testat om packningen fick plats i cykelkärran. Det var på millimetern att den fick plats, säger Karin.

– Förut var vi ganska otränade på cykel, men nu har vi biffat till oss. Det visar ju att alla kan göra en sådan här tur. Ibland får vi bita ihop, men det är mest gött, säger Anna.

Cyklarna och några klädesplagg är sponsrade av olika företag, liksom boendet på Svenska turistföreningens vandrarhem. Projektet är helt ideellt och systrarna gör det på sin fritid. De har talat om att kanske föreläsa om sina erfarenheter i ett senare skede.

– Vi har även funderat på att fortsätta göra podcasts. Hemsidan kommer att ligga kvar så att folk kan fortsätta att lyssna på dem som är gjorda, säger Anna.