Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag vill väcka den björn som sover"

– Jag blir förbannad när jag ser ännu ett barn som ska gå under i onödan, för att man inte beaktat flyktskälen, säger Anita Dorazio, som i torsdags besökte Nordanstig.

Sedan hon hört om familjen Mouradyan på Migrationsverkets enhet i Strömsbruk, beslutade Anita Dorazio att ta sig dit. I torsdags mötte hon dem och deras apatiska dotter Susan, och på kvällen höll hon föredrag i Mellanfjärden.

Anita Dorazio talade om svenskt flyktingmottagande de senaste decennierna. Anekdoter och anspelningar varvades friskt:

– Jag har hunnit med elva invandrarministrar, ingen har varit särskilt bra, oavsett partifärg. Vissa har varit okunniga och oinsatta, rent dumma, förklarade Anita Dorazio, vars engagemang går drygt 25 år tillbaka i tiden.

Främst är det barns rättigheter, barnkonventionen och, de senaste åren, apatiska barn som får henne att kämpa. Frustrationen över att asylrätt blivit asylpolitik är tydlig.

– Snälla ni - gör något! Bli inte ledsna, var arga! uppmanade hon, och konstaterade att humanismen får ge vika för ekonomismen.

– Jag vill väcka den björn som sover - och bilda grupper som diskuterar etik.