Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag vill se Tidholm på torget i vinter

Under Thomas Tidholms nedsabling av turerna kring Brotorget är det en litterär gestalt som dyker upp i mitt medvetande – Don Quijote, riddaren av den sorgliga skepnaden, mästerligt skildrad i en bok av Miguel Cervantes. Don Quijote var en bildstormare och en stolle, som dödsföraktande gick till attack mot farliga väderkvarnar i omkring La Mancha i Spanien under medeltiden.

Jag vill inte påstå att Thomas Tidholm är en stolle, men han visar upp drag av en bildstormare, när han beskriver majoriteten i Bollnäs kommunfullmäktige som idioter som härjar fritt, när man ville ställa torget till förfogande för det danska företaget Själsö, som ville uppföra en galleria och ett innetorg där.

Thomas T:s angrepp på den tänkta gallerian har drag av Don Quijotes attacker mot väderkvarnar. Thomas T menar att det inte går att sälja ett torg, och att det skulle vara omoraliskt. Det finns ingen lagstiftning som förhindrar försäljning av ett torg, särskit inte om man därmed kan uppnå betydande fördelar för centrumhandeln, för jobb och välstånd, och för Bollnäsbornas självuppfattning, som var det avgörande skälet till beslutet.

Thomas T må vara en habil poet, men jag betvivlar hans kunskaper om näringslivsfrågor, och vad som innebär framgång eller motgång för ett samhälles utveckling. Jag är övertygad om att en majoritet av Bollnäsborna skulle ha välkomnat en galleria med ett innetorg, som skulle kunna göra Brotorget till skön mötesplats hela året och inte bara under soliga dagar några korta sommarmånader, och det skulle ha inneburit en injektion för Bollnäs näringsliv.

Gallerian skulle ha blivit en dragare för handeln och befästs Bollnäs ställning som det kommersiella centrat i södra Hälsingland.

Nu blev det inte så. Genom ett fult agerande från dåvarande minoriteten i fullmäktige, med folkpartiet i spetsen, och med benäget bistånd från Thomas T, så sköts planerna i sank. Företaget Själsö, som dels köpte torget och det gamla Prix-huset och där investerade stora summor för ett modernare affärshus, fick löpa gatlopp på Ljusnans insändarsidor och ibland på ledarsidan.

En så kallad målvakt, som saknade behörighet att överklaga beslutet, gavs i uppdrag att överklaga, först till länsstyrelsen och sedan till regeringen. Överklaganden tar tid, i det här fallet drygt ett år, men när avslagen kom, höll han sig undan mottagandet av avslagen så länge att man tvingades tillgripa offentlig delgivning, och till slut kom finanskrisen 2008, som innebar att ett svårt skadskjutet Själsö drog sig ur och minoriteten i fullmäktige fick som man ville.

Så fullmäktiges dåvarande minoritet och Thomas T har ett betydande ansvar för den nedgång för centrumhandeln som skett i Bollnäs, och de alltfler tomma skyltfönster vi kan se i stan. Men mycket glädje av Brotorget önskar jag Thomas T. Jag förväntar mig att se honom ofta på det öde torget när jag i snögloppen i vinter vandrar förbi där.

Hans Degerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel