Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag vill rädda strömmande vatten

Göran Göransson verkar vara irriterad över att jag som socialdemokrat vill skapa fiskvandringsvägar i våra älvar så att laxen och andra fiskar åter kan simma i våra strömmar.

Göran Göransson (13/8) verkar vara irriterad över att jag som socialdemokrat vill skapa fiskvandringsvägar i våra älvar så att laxen och andra fiskar åter kan simma i våra strömmar. Det verkar enligt Göransson inte som om det riktigt passar sig att ha sådana åsikter om man är socialdemokrat.

Javisst, det finns en hel del att säga om Socialdemokraternas hållning i frågan men Göran Göransson borde ägna mer tid åt att oroa sig för vad den moderatstyrda regeringen vill med vattenkraften och fiskvandringsvägar förbi våra kraftverk än vad Socialdemokraterna vill. Läs den av regeringen beställda miljöprocessutredningen så kanske så kanske Göransson förstår min oro.

Miljöprocessutredningen vill skapa så kallade riksintressen för vattenkraft. Den talar om tio älvar i Norrland. Dessa älvar står för 80 procent av den svenska vattenkraften och bör enligt utredaren undantas från kravet på fiskvandringsvägar eftersom vattenkraftens intressen enligt utredaren väger tyngre än behovet av fiskvandringsvägar.

Inga älvar nämns men att bland annat Ljusnan skulle vara föremål för ett sådant riksintresse är nog ganska självklart.

Om miljöprocessutredningen vinner gillande hos regeringen så blir det inte en enda fiskvandringsväg i Ljusnan och Voxnan. Inte i Sunnerstaholm, inte i Bollnäsströmmarna och definitivt inte i Arbråströmmarna. Varenda vattendroppe kommer då i stället att rinna genom kraftverksturbiner.

Med tanke på vad Moderaterna har uttalat om vattenkraften den senaste tiden så anser jag att min oro befogad.

Sedan till frågan om vad jag gör och vad jag gjort för att ändra mitt eget partis hållning i frågan. Jag har fått Bollnäs arbetarekommun att bli tydligare i frågan om fiskvandringsvägar, jag har fått det Socialdemokratiska partdistriktet i Gävleborg att genom våra riksdagsledamöter att verka för fiskvandringsvägar. Och jag åker som ledamot från Bollnäs arbetarekommun till Socialdemokraternas kongress i november och där kommer jag att göra allt jag kan för att få mitt parti att bli tydligare i frågan om fiskvandringsvägar.

Som kommunpolitiker har jag dessutom medverkat till att behovet av fiskvandringsvägar finns med i Bollnäs kommuns näringslivspolitiska program, jag har medverkat till att kommunen nu har en politisk styrgrupp som arbetar med dessa frågor och jag har medverkat till att kommunen anställt en kommunlimnolog som har till uppgift att arbeta med dessa frågor.

Tidigare så hade dessa frågor betydligt lägre prioritet. Så Göransson behöver inte oroa sig över mitt engagemang i frågan.

Jan Lahenkorva (S)

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel