Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag vill kunna se barnbarnen i ögonen

Annons

Det är val till Europaparlamentet och det känns betungande att hitta ett kraftfullt alternativ bland dem som presenterar sig. Att röra på Europa verkar inte lätt. Att ifrågasätta rådande tokhandelsdogma bland det svåraste.

Just nu när vi befinner oss i den av vårt ekonomiska liberala finanssystem skapade krisen skulle jag vilja rösta på någon som avkräver ansvar från de ledare som har misslyckats med sina företag och finansbolag, i stället för att Europas skattebetalare ska rädda med pengar från vår gemensamma skattekista när det har gått åt skogen. Först tjänar bolagsledarna stora pengar och sedan ska vi tillsammans ta hand om följderna när de har gjort fel. Sägs det inte att kapitalägarna och ledarna tjänar så mycket just för att de har sånt ansvar när de satsar sitt kapital och skall leda så många människor.

Och jag skulle vilja rösta på politiker som kommer med något nytt. Men redan hörs de som älskar detta system igen: rösta på oss, vi har lösningen precis som innan krisen: konsumera på! Vad som helst, bara mera! Sorgligt, med hjälp av en kris har vi chansen att göra annorlunda.

Jag skulle vilja rösta på någon som vill arbeta för att vi skapar kloka ramar inom vilka vi väljer oss fram. Som hittar ramar för handeln, så att till exempel lastbilstrafiken minskar. Jag skulle vilja rösta på någon som vänder sig mot energislöseriet som följer handelsfriheten. I det här landet har vi plats för hur mycket får som helst men fraktar fårkött från Nya Zeeland till våra butiker. Och LRF vill sälja svensk kött i Kina. Kom med nya lösningar!

Jag skulle vilja rösta på någon som såg till att jag kan plocka vilken vara som helst ur min butiks hylla utan att behöva tänka på om den är miljövänlig eller har färdats över halva jordklotet eller har kemiska rester i sig. Med andra ord att det tas ansvar även i produktionsleden och försäljningsledet. Jag vill slippa dessa evinnerliga småval som konsument och vill göra stora ansvarsfulla val som samhällsmedborgare. Val som förändrar vårt levnadssätt så att jag kan se i mitt barnbarns ögon om ett par år och säga: detta tog morfar ansvar för!

Som det ser ut just nu är EU-parlamentsvalet en fars, en otrolig apparat som föreslår mera av det gamla.

Helmuth Klingenberg

Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel