Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jag vill förändra – är du med?

/

Jag är inte uppväxt i Söderhamn; inte ens i Hälsingland. Men jag är uppväxt i en stad och i ett sammanhang där det inte hade varit en självklarhet att vara öppen med vem du är och vem du älskar om det inte passat in i normen. Och normen du skulle passa in i var (och är) heteronormen.

Annons

Jag får ibland frågan varför jag är så engagerad i de här frågorna. Jag är ju inte gay. Nej, det är jag inte. På det sättet passar jag in i normen. Men jag är uppväxt i en regnbågsfamilj. Min syster är homosexuell, min systerson är transsexuell. Hur kan jag inte engagera mig? Hur kan jag inte brinna för dem och deras rättigheter?

Att få vara den du i hjärtat och själen känner att du är måste få vara en självklarhet. Att få älska den du älskar måste få vara en självklarhet. Vårt samhälle är uppbyggt av normer. En del av dem är nödvändiga för att vi ska ha ett fungerande samhälle. Andra begränsar oss. Jag vill inte vara begränsad.

Jag vill inte att min syster ska vara begränsad. Jag vill inte att min systerson ska vara begränsad. Jag vill inte att du ska vara begränsad. Att kompromissa sig själv för att passa in, för att få vara en del av ett sammanhang är begränsande. Att begränsa dig själv för att du riskerar att förlora din familj, dina vänner och din personliga säkerhet om du inte gör det är oacceptabelt.

Därför engagerar jag mig. Därför behövs RFSL Hälsingland. Vi behöver göra upp med och bryta dessa begränsande normer. Vi behöver finnas som ett stöd och ge ett sammanhang till de som inte finner det någon annanstans. Tillsammans kan vi förbättra livet för så många. Var med du också!

Jonna Källström Böresson

interimsordförande i RFSL Hälsingland

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons