Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

-Jag trodde inte det var sant!

- Jag ropade till maken, Jan-Erik, att vi hade en björn i trädgården, fortsätter Ing-Marie. Och när jag tittade igen såg jag att det var två björnungar och en fullvuxen björnhona också.

Annons

Ing-Marie och Jan-Erik Forsell bor en kilometer upp i skogen från riksväg 83, ungefär i höjd med Arbrå kyrka. Redan tidigare är det ett rikt djurliv i deras trädgård och Jan-Erik kan visa bilder på älgar, rävar och rådjur som tidigare varit i deras trädgård. Men på onsdagskvällen fick de för första gången björnfrämmande.

- Först trodde jag inte att det var sant, säger Jan-Erik. Det har pratats om att det skulle gå en björn uppe på berget men inte trodde man väl att den skulle vara så här nära bebyggelsen.

Han berättar att han och sonen var ute på björnsafari längs skogsvägarna väster om Arbrå nästan varje dag i höstas. Att se en björn i verkligheten har länge varit en dröm.

- Och när man väl får se en så är det hemma i trädgården, säger han.

Både Jan-Erik och Ing-Marie är upprymda efter upplevelsen, men samtidigt lite oroliga.

- Jag vet inte hur det är med björnar, säger Ing-Marie. Men med tanke på att honan har ungar så kanske hon inte rör sig över så stora områden. De kanske blir kvar här i krokarna en längre tid och då vet man ju inte om man vågar gå ut i skogen längre.

Medan björnhonan betade i trädgården och ungarna tumlade runt, tog Jan-Erik av sig i strumplästen och smög med kameran i högsta hugg ut till lusthuset.

- Men de måste ha hört mig eller känt lukten, berättar han. För när jag kom fram var de redan på väg ut i skogen igen. Men jag fick i alla fall en liten filmsnutt på dem när de gick iväg.

Annons