Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag tar på mig ansvaret för planeringen"

Det späckade schemat vid prinsessbesöket planerades av landshövdingen.
– Jag får ta på mig att det inte fanns möjlighet till intervjuer, säger Barbro Holmberg.

Efter prinsessparets besök i måndags har debatten rasat. Det fanns ingen tid för intervjuer och inte heller något tillfälle då vanliga Gävlebor fick möjlighet att se paret, lämna blommor och liknande. Leif Ericsson, kanalchef på p4 Gävleborg skrev ett öppet brev där han kallade prinsessans beteende för "Garbo-mässigt".

Beslutet att inte ge utrymme för mediafrågor under prinsessan Madeleines Gävlebesök kom från hovet.

– Jag förmedlade förfrågan från radion och de sade nej, säger Eva Malmborg på länsstyrelsen.

Johan T Lindwall, hovreporter på Expressen bevakade också besöket och han håller med om kritiken från Leif Ericsson.

– Det är självklart att de skulle ha pratat med media. Det är så få tillfällen som hon besöker Gästrikland och Hälsingland och nu var det första gången Chris var med. De skulle absolut ha berett media en stund i lugn och ro.

Det är länsstyrelsen i Gävleborg och ytterst landshövding Barbro Holmberg som är ansvarig för programmet under besöket. Det skickades till hovet och sedan fördes en diskussion om logistik och liknande. Hovets svar att det var för tajt program för intervjuer håller inte, anser Johan T Lindwall.

– Då får de korta besöket på fritidsgården eller komma hit tidigare.

Han har följt kungafamiljens resor under många år och så gott som alltid finns det en offentlig programpunkt på till exempel torget där länsborna kan få se kungligheterna. Men inte den här gången. Att möte människor ingår i uppdraget som hertiginna, även om titeln egentligen är symbolisk.

Barbro Holmberg tycker att besöken, oavsett om det är kungligheter eller ministrar, är viktiga för att marknadsföra länet. Att media finns med och fotograferar besöken är också viktigt, inte minst när det handlar om utländsk press. Däremot tar hon på sig ansvaret för tidsplaneringen.

– Jag tar med mig att vi inte får ha så tajta program så att det inte finns möjlighet att ställa frågor.

Att inte heller allmänheten hade möjlighet att möta paret handlar delvis om årstiden.

– När kungen och drottningen var här i augusti fanns det helt andra möjligheter till utomhusaktiviteter.

På torsdag morgon debatterade Leif Ericsson sitt brev med hovets informationschef Margareta Thorgren i Radioprogrammet P1 Morgon. Enligt informationschefen har hovet tagit till sig av kritiken.

– Vi försöker vara så öppna vi kan.

Leif Ericsson var nöjd efter debatten.

– Ja. Jag tror att vi tog ett steg framåt.

Brevet var en spontan reaktion när P4 Gävleborgs reporter Gabriel Henning berättade om att det återigen varit omöjligt att ställa frågor. Leif Eriksson är förvånad över den uppmärksamhet som det väckte.

– Jag är väldigt förvånad. Jag har fått reaktioner från hela landet. Både från dem som håller med och de som tycker att jag angriper Madeleine som person.

Ska vi sluta bevaka kungliga besök om vi inte får ställa frågor?

Nej, det ska vi inte göra, men vi måste hitta andra vägar. Det är obegripligt att vi inte har fått ens 15 minuter på elva år att ställa frågor åt våra läsare, lyssnare och tittare.