Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag tänkte göra något bra”

Redan som barn ägnade han sig åt fågelskådning och att ta hand om skadade fåglar.

- Det är ett intresse jag haft i hela mitt liv. Jag har i grund och botten velat fåglarnas bästa, men det har blivit fel, sa han inför Hudiksvalls tingsrätt.

Annons

Under drygt fem års tid ska 39-åringen ha fångat in mer än 13 000 fåglar. De flesta släppte han efter att ha studerat fåglarna och antecknat uppgifter om dem. Men några behöll han, trots att det är förbjudet att göra det utan tillstånd. Vissa av fåglarna tillhörde dessutom hotade och skyddsvärda arter.
Vid husrannsakan i hans hem i Hudiksvalls kommun förra sommaren visade det sig att många av fåglarna dessutom levde för trångt och smutsigt.
- Det har eskalerat till en nivå jag inte klarar av.
Han framhöll också att han försökt hjälpa fåglar och att folk ringt till honom om utsatta fåglar vid exempelvis skogsavverkning.
- Jag har försökt göra något bra med min kunskap. Många av fåglarna har varit under rehabilitering. De skulle inte klara av ett liv i frihet.
Rättegången avslutades i dag. Domen meddelas den 17 oktober.