Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag tänker rösta på ett samhälle jag tror fungerar på lång sikt"

Om fyra veckor, den 14:e september, avslutas ett valår som kommit att kallas Supervalåret. Jag är nog inte ensam om att redan börja tröttna på slagkraftiga slogans, vallöften och politiska floskler. Jag läste någonstans att var fjärde väljare väntar till valdagen innan de bestämmer var de ska lägga sin röst, och jag förstår att många har svårt att greppa vad partierna egentligen står för.

Såhär ska pensionärerna rösta, Är du student, i så fall är det här ditt parti, Se vilket val som ger dig mest kvar i plånboken. Så håller medierna på. Jag tycker att det är sorgligt att politiken kommit att handla mer om att förvalta en ekonomi än om vilket samhälle vi vill leva i på lång sikt, men jag förstår att människor tvingas tänka på sig själva. Det gör jag också. Men frågan vi bör ställa oss är vad vi tjänar på? Innebär tjäna på bara kortsiktiga ekonomiska vinster?

De flesta av oss kommer någon gång i våra liv bli sjuka, ha barn i barnomsorgen, gå arbetslösa och de flesta av oss har föräldrar som bor på äldreboende - eller själva kommer göra det vår sista tid. Om inte dessa livsnödvändiga samhällsfunktioner finns och fungerar – vad gör då några hundralappar extra i plånboken?

Alliansen har lagt miljarder kronor på skattesänkningar, skattelättnader och avdrag. Vi blir lurade om vi tror att detta inte påverkar den offentliga sektorn – vården, skolan och omsorgen. För att inte tala om jakten på de arbetslösa, som resulterat i ett sjukförsäkringssystem som misstänkliggör och nekar svårt sjuka människor ersättning. Det finns säkert personer i Sverige som utnyttjar de sociala skyddsnäten och får ut bidrag de egentligen inte är berättigade till, men de personerna kommer alltid att göra det. De som drabbas av de senaste årens åtstramningar är oskyldiga människor som inte kunnat försörja sig, även om de velat.

Jag avvarar gärna några hundralappar i månaden om jag får den trygghet det innebär att veta att jag den dag jag, eller någon av mina anhöriga, blir sjuka, kommer att få den vård vi behöver - att jag den dag jag inte kan arbeta slipper bli misstänkliggjord och förnedrad.

Jag tänker rösta på ett samhälle jag tror fungerar på lång sikt. Ett samhälle som är bra för mig, dig och de allra flesta svenskar. För så är det – en politik som skär ned på den offentliga sektorn och tillåter vinstdrivande företag profitera på människors sjukdom är det ytterst få som tjänar på. Om en månad är det val, och då hoppas jag att ni röstar på ett alternativ som vi alla tjänar på.