Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag skrek allt vad jag kunde"

Mitt under älghundsträningen ändrade hunden sitt skall och Ralph Persson anade vad som var på gång. Sekunder senare kom björnen skenandes mot honom.

TV: Se filmen från händelsen här.

– Jag skrek allt vad jag kunde och gjorde mig väldigt stor. Den var en meter ifrån mig, berättar Ralph Persson från Ljusdal.

Han har många års erfarenhet av björnjakt och över hundra möten med björn bakom sig. Trots sin erfarenhet var det nära att gå riktigt fel under en älghundsträning i Jämtlandsskogarna. Till råga på allt var han obeväpnad.

– Jag anade när hunden bytte skall att nu kan det nog vara björn. När jag skulle koppla henne så gjorde björnen en attack, berättar Ralph Persson.

I de allra flesta björnmöten i skogen noterar vi människor inte ens björnen. Kommer vi för nära är dock björnen inte sen att göra oss varse om det.

– Den här gången gick jag över gränsen. Man måste ha respekt för djuren, säger Ralph Persson.

Tack vare sin erfarenhet från tidigare möten kunde björnentusiasten hantera hela situationen med lugn. Det bästa knepet enligt honom är att göra sig stor.

– Jag har sett tidigare hur till och med tranor har jagat bort björn genom att vika upp vingarna. Att lägga sig ner och spela död tror jag inte ett jävla dugg på, säger Ralph Persson.

Mötet som utspelade sig för några månader sedan fångades på film som kommer släppas på Björnens familjedag i Hamra 23 maj.

Att händelsen skulle avskräcka Ralph Persson från att fortsätta tillbringa sina timmar i skogen, med närheten till björnar som ett självklart inslag, finns inte på tal.

– Jag är inte så jäkla intresserad av att skjuta björnar egentligen, jag tycker det är jättetrevligt att vara med dem. Jag söker mig till björnar, säger han.

Ralph Persson har kommit nära björn många gånger genom skenattacker. Närmaste och mest spektakulära mötet måste ändå vara det som inträffade under en jaktresa i USA.

– Jag satt på en rotvälta och sköt en björn som satt i ett träd, så björnen ramlade rätt ner i knät på mig.