Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag skäms över att inte ha råd"

I morgon är det julafton och familjefriden har börjat sätta sig i stugorna. I många hem är högtiden en idyllisk drömtradition, men inte hos alla. För den ekonomiskt sargade tvåbarnsmamman Karin är julen en börda.

Annons

I en by utanför Bollnäs bor ensamstående Karin i en tät, men rymlig bostad. Den här dagen vilar hemmet tyst sånär som på innekatten som jagar en boll längs köksgolvet. Barnen är hos pappan – han och Karin delar på vårdnaden. Det här är hans vecka.

I fönstren hänger julgardiner och på köksbordet står leende tomtar med luvorna på sned. Karin tycker om att plocka och ställa i ordning inför julen. Men handelshysterin skulle hon helst slippa.

– December är en skitmånad. Det är så mycket krav med julklappar och mat. Pressen finns där hela tiden – att man måste köpa, köpa, köpa för att vara en bra förälder.

Karin är arbetslös och befinner sig i fas 3. Hon har ett deltidsjobb, men den senaste tiden har det inte blivit mer än två till fyra arbetspass i månaden. Återstoden av veckorna tillbringar hon på praktik.

Arbetslöshet och praktik ekar inte i harmoni med de ekonomiska krav som julen ofta ställer. Karin vet. För några år sedan påverkades hon så mycket av jultiden att depressioner och psykiska problem uppstod, men åren har skänkt lärdom.

– Jag har lärt mig att hantera det, för jag har inte pengarna. Barnen vet om situationen och nöjer sig med det dom får. Men jag är inte en sämre förälder för att jag inte har pengar att ge barnen de julklappar som de önskar sig. Julen handlar bara om att byta pengar. Jag ger hellre mer kärlek och värme.

Det är inte bara under julen som Karin känner att hon inte räcker till ekonomiskt. Det jagar henne hela året. Ibland finns det inte ens resurser för att äta.

– Ibland äter jag inte under mina ensamma veckor. Det är viktigare att barnen får mat när de är här. När det är riktigt knapert låter jag barnen äta först, och finns det ingen mat kvar när de är klara – då är det så.

Karin är samlad när hon berättar om sin tuffa tillvaro, även om blanka ögon vittnar om att en tår snart kan falla över kanten. Samtidigt ligger skrattet hela tiden nära till hands. I det ekonomiska mörkret greppar hon tag i de ljusglimtar som finns.

Karin pratar om att den senaste femårsperioden har varit den tuffaste. Den här julen känner hon dock mer hopp än vanligt. Det beror till stor del på Odd Fellows matkassar (läs intilliggande artikel).

– Inför förra julen ringde jag Röda Korset och kollade om det fanns någon fond att söka för att få lite pengar till mat och julklappar. Då tipsade de mig om Odd Fellows matkassar.

Karin hade tur och blev en av de utvalda. Även i år har hon tilldelats fem välfyllda matkassar, precis som 29 andra familjer. I mitten av veckan kördes gåvorna ut till de hushåll som Röda Korset ansåg behövde dem mest.

Karin tystnar för några sekunder innan hon beskriver processen från att ansökan om matkassarna skickades in till att de levererades till dörren.

– Jag skäms över att inte ha råd och man känner en skam när man frågar om hjälp, men när maten kommer är det en befrielse. Då känner man sig sedd och man vet att det finns någon som vill hjälpa dig. Jag lever för att hjälpa folk och då blir det svårt att söka hjälpen själv, men ibland bara måste man.

Matkassarna har gett Karin möjligheten att lägga några extra slantar på julklappar. Hon beskriver sig som en "jättestolt mamma" över att ha kunnat köpa två halsband till barnen för 149 kronor styck. Vanligtvis brukar det handla om "en tjuga hit och en duschkräm dit".

Orden stockar sig i halsen när Karin förklarar sin tacksamhet över hjälpen från Odd Fellow och Röda Korset.

– De här människorna har stora hjärtan och vill att vi som har det dåligt ekonomiskt ska få uppleva julen med hjälp av dem. Jag skulle vilja träffa var och en personligen – berätta om min tacksamhet och krama dem. En kram säger så mycket, både i glädje och i sorg. Jag kan inte tacka dem tillräckligt.

I samma andetag vill Karin uppmuntra andra familjer att våga söka hjälp när en vacklande ekonomi gör tillvaron alltför smärtsam.

– Var inte rädda för det, för ni är inte ensamma. Vi är flera som har det så här.

Fotnot: Karin heter egentligen något annat.

Annons