Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag ser jätteallvarligt på det här"

Kommunstyrelsen chockas över enhetschefernas dåliga arbetssituation.

Det var i maj förra året som enhetscheferna inom stöd, omsorg och äldreomsorg skrev ett brev om sin svåra arbetssituation till Marita Wikström, chefen för omsorgsförvaltningen. Några av de symptom cheferna angav var sömnrubbningar, minnesluckor, gråtattacker, hopplöshetskänsla, hjärtklappning, näsblod och synbortfall.

På kommunstyrelsens möte i torsdags uttryckte flera av politikerna bestörtning över att de inte har fått information om problemen tidigare.

– Jag fick en liten chock när jag läste det här. Det är allvarligt när ledningsfunktionen krackelerar på detta vis, får hysteriska sammanbrott, gråter och går in i väggen. Och vi har ingenting vetat, säger Harald Noréus (FP), som menar att situationen påverkar hela organisationen.

– Om enhetscheferna mår så här, hur mår då de anställda på golvet? Det är bara att konstatera att Ljusdals kommun är en dålig arbetsgivare. Det här får inte dras i någon långbänk, utan nu måste de här problemen lösas.

Lars Molin (M) är bekymrad över att kommunstyrelsen inte har blivit informerade om situationen tidigare.

– Jag tycker det är väldigt märkligt. Vi har ett personalutskott, men frågan har inte kommit upp eller redogjorts där. Hur fasiken ska vi då kunna ta vårt ansvar och agera?

Sedan personalcheferna bad om hjälp har dessutom budgeten behandlats.

– Hade vi fått information så hade vi kanske gjort andra prioriteringar, säger han.

Stina Michelson (S) yrkade på att kommunchefen ska ta fram förslag på prioriterade åtgärder.

– Jag har förstått att det här är allvarligt och det är jätteviktigt att det händer något med den här utredningen.

Marie-Louise Hellström (M) var chockerad över den tid det har tagit att få upp frågan på bordet.

– Vad i gisse namn har hänt under nio månader? Jag ser jätteallvarligt på det här.

Marita Wikström berättar att hon skickade svaret på enhetschefernas brev till kommunchef, personalchef och berörda fackförbund samt anlitade en utredare.

– Det kanske är så att ni skulle ha haft det här redan i maj. Men jag diarieförde det och skickade det vidare. Det var oklokt av mig möjligen, men jag har uppfattat mitt uppdrag på det viset att jag ska handlägga ärendet tills jag har ett förslag till er.

Stig Andersson (V) menade att det är viktigt att omsorgspersonalen får använda mer tid till omsorg i stället för dokumentation.

– Det finns en överambition i att samla in data som sedan aldrig behandlas. Det är ett jätteproblem.

Marita Wikström håller med om den tendensen.

– Det är Socialstyrelsen som ställer krav på att vi ska dokumentera för att visa att vi gör det vi ska. Vi har skapat ett sådant samhälle.