Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag såg och hörde något helt annat

En sansad och pedagogisk presentation av civilminister Ardalan Shekarabi som förklarade hur extremt och ensamt Sverige är om att tillåta obegränsade uttag av vinster i välfärden, skriver Karin Ekberg i en replik till signaturen RB.

Annons

Svar till RB 24/1 som sett presskonferensen om vinstbegränsningar i välfärden häromdagen. Det gjorde jag också och jag såg och hörde något annat. En sansad och pedagogisk presentation av civilminister Ardalan Shekarabi som förklarade hur extremt och ensamt Sverige är om att tillåta obegränsade uttag av vinster i välfärden. Det förslag som nu ligger innebär inget vinststopp, det är inte ens ett särskilt radikalt förslag eftersom det fortfarande kommer att tillåta vinster och vi fortsätter vara ensamma om det. Det som vi sett under åren är att de stora skolkoncernerna slukar de små friskoleföretagen. De kan ha startat med andra ambitioner än att tjäna pengar. De hade kanske en förhoppning om pedagogisk förnyelse och större frihet att styra skattepengar för ett gott ändamål. Men det är inte lätt att säga nej till ett antal miljoner, då flyger idealismen all världens väg.

Jag tycker det är mycket märkligt att exempelvis Svenskt näringsliv inte skiljer på företag som producerar bilar och företag som, ja, "producerar välfärd". Jag har som kund inget intresse av att veta hur bilar produceras i detalj men som medborgare i ett demokratiskt samhälle är jag intresserad av hur skolor arbetar med våra nya generationer av barn och unga. I ett aktiebolag är detta, vad jag förstår, affärshemligheter.

En majoritet av svenskarna vill inte ha vinster i välfärden. Det förslag som nu ligger kommer att tillåta vinst och en mångfald av alternativ med olika driftsformer. Att i detta fall tala om socialism visar bara vilken otrolig högersväng som skett inom svensk politik, där inte ens ett stråk av socialliberalism tycks finnas kvar inom de borgerliga partierna.

Karin Ekberg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel