Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag lovar att röra om i grytan"

Hur ska Söderhamn hbt-certifieras och hur ska nyanlända hbtq-personer tas emot i kommunen? Söderhamns politiker möttes i en regnbågsfärgad debatt som landade i frågan alla var överens om: allas lika värde.

Annons

Att Söderhamns hbt-certifiering skulle hamna i fokus under årets politikerdebatt på Pridefestivalen var inte oväntat. I samband med förra årets debatt lämnade Annika Persson (FP) in en motion om certifieringen. Nu har ett beslut slutligen tagits i fullmäktige. Som första kommun i länet hbt-certifieras delar av den kommunala verksamheten. Att skolan borde vara ett av de två områden man ska satsa på i första hand var de flesta överens om.

– Ungdomarna måste vara i fokus. Många unga hbtq-personer försöker ta sitt liv, vi borde inte få ha ett sådant samhälle, därför hoppas jag att skolan certifieras först, sa Gabriella Pettersson (MP).

Jonna Källström Böresson (V) menade att äldreomsorgen också är viktig att fokusera på.

– Många av de äldre hbtq-personer har levt med bilden att det är en sjukdom hela livet. Det ligger mycket skam bakom detta och många döljer detta fortfarande, sa hon.

Viktor Wärnick (M) hade en lösning.

– Vi har ett vallöfte att införa LOV, där man har rätt att välja äldreboende. Då har vi skapat förutsättningar för ett hbtq-boende för äldre, tyckte han.

Alla Söderhamnspartier som finns representerade i kommunfullmäktige deltog i debatten, utom SPI, Sveriges pensionärers intresseparti. Mycket till debatt kanske det inte blev, eftersom många av politikerna var relativt eniga i de flesta av frågorna.

Lennart Westman, debattens moderator och Pridearrangör, passade på att skicka en fråga till Kenneth Thuring (SD):

– Förra året fick vi skit för att vi lät er gå med i tåget, och ni fick skit från de egna leden för att ni var med. Vad är dina reaktioner på det?

– Våra egna medlemmar var bara positiva till att vi gick i tåget, men jag vet att en artikel florerade på högerextrema sajter, men det kan jag ta. Jag tycker att det här är en viktig sak att stå upp för, svarade Kenneth Thuring.

Maria Hansson Nielsen (KD) är en av Pridefestivalens föreläsare och ansikten utåt och kandiderar i höst till det lokala valet i Söderhamn. Hon tyckte även att en hbt-certifiering av socialtjänsten är viktig.

– Jag vill jobba för hbtq-personer, de med funktionsnedsättning och annat etniskt ursprung och tänker ta med mig de här perspektiven i alla frågor. Jag lovar er, jag ska röra om i grytan här i Söderhamn, sa hon.

I publiken satt Naome Ruzindana, ursprungligen från Uganda, som via RFSL arbetar med hbtq-frågor för asylsökande och nyanlända. Hon berättade att myndigheterna ofta inte tror på deras berättelser om förföljelser (Hur bevisar man att man är gay?) och ville veta hur politikerna kan hjälpa dem och lyfta deras frågor. "Svårt för oss som lokala politiker att påverka de lagar som styrs via EU" svarade de flesta av partierna, men Naome Ruzindana gav sig inte utan menade att Söderhamnspolitikernas röster visst kan göra skillnad. Innan debatten avslutades hade alla politiker lovat att de skulle kontakta en partikollega på riksnivå för att pusha för nyanlända hbtq-personers frågor.

Tydligt under debatten var att diskriminering och utanförskap för hbtq-personer är frågor som både landar på EU-nivå och som ett ansvar för varje individ i form av förhållningssätt. Men förutom hbt-certifieringen i Söderhamn hade Sven-Erik Lindestam (S) ett konkret förslag på hur man kan jobba med frågan kommunpolitiskt.

– Tänk om vi kan vara så coola att vi har en regnbågsflagga i jobbannonserna för kommunmedarbetare, sa han.