Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag känner mig brittisk och skotsk"

Skottland valde att stanna i Storbritannien. Den skotske Edsbysupportern Finlay Bernard är lättad över valresultatet.
– Jag är glad och mycket stolt, säger han.

Finlay Bernard och några av hans vänner utgör den minimala Skottlandssektionen av Edsbyns supporterklubb Red Farmers. För några år sedan fick de upp ögonen för bandy, och har sedan dess besökt Hälsingland flera gånger för att gå på matcher.

Finlay Bernard är stark i sin skotska identitet, men i folkomröstningen om självständighet röstade han nej.

– Jag känner mig brittisk och skotsk. När jag vaknade i morse var jag rädd att jag skulle vara halvt hemlös. Min pappa väckte mig på telefonen och skojade att vi hade blivit självständiga. Jag uppskattade inte det skämtet, säger han på telefon från Skottlands huvudstad Edinburgh.

Samtidigt är Finlay Bernard imponerad av det höga valdeltagandet, och kampanjarbetet hos båda sidor.

– Det har varit ett demokratiskt uppvaknande. Jag vet att många av mina vänner är väldigt ledsna i dag, men förmodligen ska det inte finnas alltför mycket agg mellan ja- och nejsidan i framtiden. Jag hoppas att vi kan gå vidare tillsammans.

Frågan om skotsk självständighet bygger till stor del på partipolitiska motsättningar. Medan den brittiska politiken överlag har rört sig högerut på senare år, har skottarna i stället svängt åt vänster.

Finlay Bernard röstar själv på Labour, den brittiska motsvarigheten till Socialdemokraterna. Skotska nationella partiets argument att Skottland ska ta hand om sin egen olja ger han inte mycket för. Att hålla ihop Storbritannien är en fråga om solidaritet.

– Varför ska vi ha oljerikedomarna för oss själva? Det är som att ta pengar ur fickorna från folk i England och Wales, säger han.

Genom att stanna i unionen tror Finlay Bernard också att skottarna får större chanser att påverka den brittiska rikspolitiken. Han tar frågan om brittisk intervention i det syriska inbördeskriget som exempel.

– Om det inte hade varit för de skotska parlamentsledamöterna hade vi säkerligen varit i Syrien nu.

Finlay Bernard hoppas också på att den brittiska regeringen ska hålla sina löften om ännu mer självstyre för Skottlands del.

– Om Skottland får mer makt kommer kanske Wales, och även regioner inom England som Liverpool och Manchester att vilja ha det också. Vi kan bli en katalysator för någonting större. Ett federalt Storbritannien skulle inte vara världens sämsta idé.