Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag har väntat på det"

För KD:s gruppledare i Söderhamn, Olle Persson, var Göran Hägglunds besked väntat.
Efter elva år som partiledare är det dags att förnya i toppen, anser han.
Han nämner söderhamnsbördige Aron Modig som tänkbar efterträdare.

Vid elvatiden på onsdagsförmiddagen meddelade Kristdemokraternas, KD:s, ordförande Göran Hägglund att han efter elva år lämnar posten som ordförande för partiet.

Olle Persson som är gruppledare för partiet i Söderhamn följde direktsändningen av presskonferensen när beskedet lämnades.

– Det kom inte som en överraskning, jag har väntat på det och trodde han skulle avgå för några veckor sedan. Jag kanske har ett sjätte sinne, jag sa till mina partikollegor för några veckor sen att han kommer att avgå.

Vad tycker du om beslutet?

– Jag tycker att det är bra att han lämnar posten. Har man suttit så här länge och det gått dåligt i flera val så är det klokt att sluta i stället för att sitta kvar. Han har jobbat och slitit hårt och är värd att sluta, han känner säkert att han inte har mer att ge.

Hur påverkar avgången partiet lokalt?

– Det är det för kort tid att svara på, men jag hoppas och tror naturligtvis att det är positivt.

Hur tycker du att Hägglund varit som partiledare?

– Det är omöjligt att göra det lika bra som någon som i princip grundat partiet (syftar på Alf Svensson), som lade ner hela sin själ i partiet. Men han har varit en bra partiledare och det visste jag när jag röstade på honom. Nu är alla Alliansens partiledare utbytta och det tror jag kan bli bra.

Vad tycker du att han uträttat?

– Han har varit duktig som socialminister och utvecklat omsorgen. I min värld la han ner enormt mycket arbete som inte kom fram på rätt sätt. Men jag tycket att det varit för lite näringsliv, man måste ha ett starkt näringsliv för att få samhällsapparaten att fungera. Det har varit lite för lite miljöarbete med, ett misstag var när han i valet 2006 ville sänka bensinskatten med ett par kronor.

Har du någon du vill se som efterträdare?

– Är vi lika kloka som de flesta andra partier har varit ska vi ha en kvinna. Det finns några, en tre-fyra stycken, men jag vill nämna någon. Jag har en man jag kan tänka mig ändå. Det är Kristdemokratiska ungdomsförbundets tidigare ordförande Aron Modig som är född och uppväxt i Söderhamn.

Vilka egenskaper ser du hos en efterträdare?

– En kreativ entreprenör som vill mycket och tror på framtiden och inte som säger "vad var det jag sa".

Vad kommer du att minnas mest av Hägglund?

– En jättetrevlig kille som var lätt att snacka med. Oavsett om man satt med honom på ett tåg, ett flyg, eller om man mötte honom i Stockholm på gatan så var jag alltid Olle i Norrala. Jag skulle personligen gärna vara vän med honom.