Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Jag har ett unikt sound"

/
  • Jag tror att jag omedvetet influeras av det skotska. Jag är väldigt förtjust i landet, jag tror det kommer igen i musiken, säger Amy MacDonald, som fortfarande bor i den förort till Glasgow där hon växte upp. På lördag spelar hon på Storsjöyran i Östersund.

Skotska popstjärnan Amy MacDonald kommer till Sverige för två spelningar. Vi ringde upp henne för att prata om turnerande, nya plattan och varför festivalspelningar är svåra.

Annons

För två år sedan släppte Amy MacDonald sitt debutalbum "This is the life". Ett halvår senare låg den som etta på brittiska försäljningslistan och i dag har sålt hisnande 2,5 miljoner exemplar av plattan världen runt.

- Det har varit fantastiska år, väldigt hektiskt. Det har varit både upp och ner så klart. Det finns tillfällen som man hatar. Men sedan har jag fått stå på scen för tiotusentals personer. Det är underbart! Jag känner mig hedrad över att ha fått möjligheten, säger Amy MacDonald.

På fredag spelar hon på Gröna Lund i Stockholm och på lördag är hon ett av Storsjöyrans huvudnummer. Under sommaren gör Amy MacDonald en hel del festivalspelningar runt om i Europa, något hon tycker sämre om än att åka på turné själv.

- När du är ute själv så är det din show. På festivaler måste du vinna över folk, för alla är inte där för att lyssna på dig. Så det är alltid svårare med festivaler, säger hon.

Inspirationen till att skriva låtar kan komma från vad som helst. "Run" skrev hon efter att ha sett The Killers live. Singeln "This is the life" kom till efter en spelning och "Let's start a band" är en hyllning till alla de banden som kämpar och som aldrig slår igenom.

- Jag tror att jag har ett unikt sound och sjunger om ämnen som alla kan relatera till, säger hon.

Amy MacDonald har kommit en bra bit på väg med nästa skiva. Tio låtar är färdigskrivna.

- Jag vill verkligen spela dem live. Men de är inte klara. Många har inte någon titel än och vi vet inte ens hur de kommer att låta, säger hon.

Hon ser en stor skillnad mellan första och andra skivan. Under den första arbetade hon förutsättningslöst och kunde använda sig av låtidéer och upplevelser från hela livet. Med skiva nummer två är hon nu en framgångsrik artist, och begränsas till viss del till de två åren som gått sedan debutalbumet.

Fortfarande är det vardagslivet som är temat i låtarna, även om låtarna kommer skilja sig från de på "This is the life". Men hon har inte stakat ut någon riktning för hur hon vill att det ska låta.

- När du hör artister prata om hur de ändrar riktning... Jag ser bara inte hur man kan göra det. Jag kommer aldrig göra det. Jag sitter bara och spelar en sång, och vad som sen kommer ut spelar ingen roll.

• Vad kan publiken förvänta sig av spelningarna?

- Bara en levande konsert. Jag är nöjd om de klappar händer och dansar. Och att de njuter, säger Amy MacDonald.

Mer läsning

Annons