Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag har ett himmelrike här"

Rolf Rohlin och Helge Eklöf har bott i bostadsrättsföreningen Brogården ända sedan huset byggdes. De trivs med närheten till centrum, lugnet i huset, sina rymliga lägenheter och den fina grannsämjan.
- Att flytta hit är bland det bästa jag har gjort, säger Helge Eklöf.

 Den första december 1981 flyttade Rolf Rohlin och hans hustru Elsa in i sin nybyggda trerummare på Apoteksgatan 4. Då fick de hiss i trapphuset, vilket Elsa behövde på grund av ett handikapp, och 83 kvadratmeter lägenhet. De fick balkong i öster och uteplats på loftgången i väster.
Kökets fönster vetter mot loftgången. Och här sitter Rolf gärna. Härifrån ser han tågen passera, bussar och människor komma och gå. Och här kan han nicka åt grannar som går förbi.
- Jag trivs allra bäst i köket, säger Rolf belåtet. 

Insatsen för lägenheten kostade 9.600 kronor. Fråga är förstås vad den kan vara värd idag? Rolf skakar på huvudet åt frågan. Det är nog allmänt känt hur dyr en bostadsrätt i centrum är nuförtiden. Och många frågar efter lägenheter i Brogården.
- De går sällan på annons utan säljs mun till mun.
Elsa är död sedan flera år och Rolf, som ursprungligen kommer från Arbrå, bor ensam kvar. Men han har en särbo, Hillevi Birgersson. Vi hinner träffa Hillevi en liten stund innan hon går för att titta till sin etta på Öster.
- Jag har kvar min lägenhet. Men jag trivs bäst här, säger hon. 

Strax efter att Hillevi har gett sig av passerar grannen Leif Eklund förbi fönstret. Rolf vinkar åt honom att komma in och Leif slår sig ner vid köksbordet.
- Att inte vara ensam. Det är viktigast av allt om man ska trivas i ett hem, funderar Rolf.
Rolf är 77 år idag och blev sjukpensionär från sitt arbete inom Hälsingekraft när han var drygt 50. Han har diabetes, dåliga njurar, har haft tre hjärtinfarkter och vet vad det vill säga att vara allvarligt sjuk. Då betyder det förstås extra mycket att bo med någon.
Rolf och Leif har bara gott att säga om bostadsrättsföreningen. Den är inte så stor med sina 38 lägenheter, här känner man till varandra, hälsar och pratar ibland. Varje år firar man "lilla julafton". Och Ibland blir det ännu fler fester. 

- I somras firade vi HSB Gävleborg där ute, säger Rolf och pekar på den gemensamma terrassen som breder ut sig en våning ner.
Även 87-årige Helge Eklöf stortrivs. Han och hustrun Marianne köpte 1981 en hörnlägenhet om fyra rum. De plockade bort väggarna till ett av smårummen och fick i gengäld ett stort och luftigt vardagsrum.
- Här sitter jag mycket, säger Helge. 

I vardagsrummet hänger ett stort antal av hans tavlor. Helge har köpt in konst under hela sitt vuxna liv och här finns bland annat alster av flera Bollnäskonstnärer.
- Jag sitter ofta här och tittar. Jag tycker att jag har ett himmelrike här.
Helge och hans hustru köpte lägenheten några år innan de sålde Torgboden, och han hann njuta av att bo nära jobbet. Pensionären och numera änkemannen njuter fortfarande av att bo i Bollnäs centrum.
- Man har allting omkring sig.
Medelåldern är hög i bostadsrättsföreningen och här bor inga barn.
- Men ibland hör jag trippande steg, när grannarnas barnbarn kommer. Då blir jag glad, säger den före detta leksakshandlaren.