Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag har aldrig läst en sämre ansökan"

Fler frågor än svar i ansökan om att få starta vanadingruva i Bricka.

Nya jobb står mot miljön när frågan avgörs om en ny vanadingruva vid Bricka ska tillåtas öppna eller inte. Konflikten mellan de två intressena är närmast klassisk.

Oavsett vilket som väger tyngst måste beslutet tas på så goda grunder som möjligt, anser Anne-Sofie Åhlén, miljöinspektör i Hudiksvall.

Svenska Vanadin AB vill själva inte bryta malmen, utan planen är att sälja tillståndet, enligt Anne-Sofie Åhlén. Fyndigheten ligger förhållandevis grunt och malmens sammansättning gör metallen lätt att utvinna. Hon skulle bli förvånad om fyndigheten inte skulle exploateras någon gång. Tillgången bedöms räcka i 18 år.

Men för Anne-Sofie Åhlén handlar frågan om gruvdrift inte om om eller när. I stället handlar det om att ha ett underlag som gör det möjligt att fatta ett så bra beslut som möjligt. Och Svenska Vanadins konsulter har inte producerat ett sådant, säger hon.

– Jag har jobbat sedan 1993, men aldrig tidigare stött på en sämre utformad ansökan om tillstånd för miljöfarlig verksamhet.

Hennes kritik mot bristerna i ansökan delas av kommunen i det yttrande från oktober förra året som skickats till Mark- och miljödomstolen i Östersund. Yttrandet är en lång räcka frågor, frågor som egentligen redan borde vara besvarade i Svenska Vanadins undersökningar och tillståndsansökan.

– Det är jättemycket papper i det här ärendet, men inte mycket innehåll, säger Anne-Sofie Åhlén.

Andra företag får en lista med önskemål om kompletteringar som de sedan utför, säger hon, och nämner Holmens ansökan om att utvidga fabriken i Iggesund som gott exempel.

Underlaget om gruvan i Bricka är inte i närheten av att hålla den kvalitet som krävs för att fatta beslut enligt kommunyttrandet. Och enligt Anne-Sofie Åhlén kännetecknas Svenska Vanadins ansökan av att den ger fler frågor än svar om den planerade verksamheten.

– I den här ansökan blir det bara fler frågetecken efter varje begäran om kompletteringar. Det gör att det på det här underlaget inte går att bedöma om det går att starta gruvverksamhet, säger hon.

Det är därför som kommunen yrkat på att Mark- och miljödomstolen i Östersund ska avvisa, eller i andra hand avslå ansökan.

Under våren är det tänkt att tillståndsansökan ska behandlas. Frågan är om domstolen då gör en annan bedömning av underlagets kvalitéer än kommunen.

– Det ska bli spännande att se om de tycker att det är ett tillräckligt underlag, säger Anne-Sofie Åhlén.

Vi har sökt företrädare för bolaget för en kommentar.