Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag hade hoppats på en helt annan lösning"

Måltidssituationen för de äldre i Trönö och Norrala får nu en ny lösning. En tanke var att sköta matlagningen lokalt i Trönö genom att låta olika aktörer jobba tillsammans, men i slutänden gick uppdraget till Tempo i Vågbro.

Den 8 maj 2014 hölls det första informationsmötet om forskningsprojektet Innovationsupphandling X i församlingshemmet i Trönö. Det mötesdeltagarna fick veta på mötet var att det skulle skapas en helt ny lösning för äldres måltidssituation och att man därför efterlyste kreativa idéer på hur det skulle kunna se ut.

Från SPF Trönö var ordförande Madelaine Thelin på plats. Hon beskriver det som ett öppet möte, med högt i tak där alla idéer var välkomna.

Hon hade en idé om att använda matsalen på Glamsta skola. Där kunde maten lagas och de äldre kunde få äta tillsammans med eleverna. Lokala aktörer, som kött- och mjölkproducenter, skulle kunna gå ihop för att producera och leverera maten. En tanke var också att hålla matsalen öppen för lunchgäster under sommaren.

– Jag hoppades på ett samarbete där. Själv har jag inte förmågan att starta upp det, men det var ett förslag som jag presenterade, säger hon.

Hennes uppfattning var att Innovationsupphandling X inte bara skulle handla om maten, utan också om måltidssituationen. Även om målet var att ordna en samverkan lokalt i bygden så var man tydlig med att det också kunde komma förslag från andra håll.

Den 18 mars i år hölls det fjärde och sista mötet, även det på församlingshemmet i Trönö. Nu var det skarpt läge. Annonseringen för upphandlingen gick ut den 13 februari och den 6 maj löpte anbudstiden ut.

Två anbud hade då lämnats in. Det vinnande anbudet kom från Tempo i Vågbro, som ägs och drivs av Björn Celind. Det andra lämnades in av den ekonomiska föreningen Tuvalina i Trönödalen.

Maten kommer att lagas lokalt i Vågbro för att sedan leveras till brukarna genom den kommunala hemtjänsten en gång om dagen. En stor skillnad jämfört med hur det såg ut innan, men ändå långt ifrån Madelaine Thelins förslag om ett landsbygdsutvecklande, småskaligt arbete där de äldre skulle få äta tillsammans.

– Det kanske var så att ingen annan var intresserad, säger Madelaine Thelin och fortsätter:

– Jag hade hoppats på en helt annan lösning. Det är förstås bra om maten kommer att leveras varje dag i stället, men en samverkan hade varit bättre för bygden.

Sven-Erik Lindestam (S), kommunalråd, säger att det hade funnits möjlighet att upphandlingen fått ett annat utfall, som att Trönöborna själva hade ordnat en lösning.

– Så hade det kunnat se ut, absolut. Det fanns möjlighet att lämna anbud. Jag trodde att det skulle komma in någon sådan konstellation, säger han.

Tanken är projektet ska bidra till lokal utveckling på sikt. Sven-Erik Lindestam poängterar att Innovationsupphandling X är ett pilotprojekt som kan komma att prövas på bredare front om ett år, när prövotiden går ut. Han berättar att det var ett hyggligt antal personer på informationsträffarna och att det därför till viss del är förvånande att det inte kom fler anbud.

– Jag trodde att det skulle komma fler anbud, som var större och bredare. Men jag är nöjd med hur det blev.

Fredrik Bäckström, upphandlare på Inköp Gävleborg, berättar att man har haft kontakt med intressenter och att idéerna varit olika omfattande under arbetets gång.

– Det hade kunnat se helt annorlunda ut, säger han.

– Vårt jobb är inte att peka ut vem som ska göra vad, det måste få blomma ut på stället.

Han berättar att man från Inköp Gävleborgs håll har försökt hjälpa till i så stor utsträckning som det varit möjligt. Det har bland annat gjorts med informationsträffarna och genom att erbjuda råd och stöd.

Innovationsupphandling X ska präglas av landsbygdsutveckling, men Fredrik Bäckström menar att det inte finns ett enkelt svar på hur det ska se ut. Därför tycker han inte att den lösningen som blev, med Tempo i Vågbro, är ett avsteg från den visionen.

Dessutom är tanken att modellen ska arbetas fram och utvecklas under det år som projektet pågår.

– Vill man så kan man vara med igen om då och komma med förslag. Det här är ingen evighetslösning.