Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag fick ett bakslag"

Säsongen 2013/2014 blev ingen höjdare för HIF-åkaren Fredrik Jonsson. Viruset han drog på sig i höstas gav med sig, men kroppen svarade inte på träningen.

Försäsongen flöt på bättre än någonsin. Men i höstas ett par månader innan snö kom, kom också det förrädiska viruset som skulle spoilera hela säsongen för Fredrik Jonsson.

Hjärtrusningarna han drabbades av i Bruksvallarna vid säsongsupptakten var visserligen ingen fara. Men viruset i kroppen hade förstört mycket och med kort tid kvar till OS var det bara att fokusera på att bli frisk.

– Det där med hjärtat var ju inte så farligt och bara tillfälligt. Efter det började jag träna i gång sakta men säkert, men det tar ett tag när man varit borta så länge. Jag kände direkt att det var tuffare än en vanlig förkylning, säger Fredrik Jonsson.

Tidigt på säsongen stod det klart att OS-drömmen sprack. Men i januari hade Fredrik bestämt sig för att försöka komma tillbaka och tävla under våren.

Det blev inte som han hade tänkt sig.

– Tyvärr fick jag väl lite bakslag igen, blev sliten och tung i både bröstet och skallen. Därför har jag fått ta det lugnt under våren. Nu är det inga viktiga tävlingar kvar och jag kommer inte köra någon mindre tävling heller så säsongen är över, säger Fredrik Jonsson.

En tävling har det dock blivit under våren. Fredrik körde ett 20-kilometerslopp i mitten av februari i Scandic Cup. Det slutade med en 35:e plats. Han var även anmäld till Lilla Härdalsloppet i början av mars, men där kom han aldrig till start.

– Nu gäller det bara att bli helt kry så man kan dra i gång träningen igen framåt maj någon gång.

Hur mycket har du tappat under den här tiden?

– Det har ju varit ett halvår som försvunnit, men får jag bara komma i gång och träna så ska det nog inte vara några större problem att ta sig tillbaka. Men exakt när jag kan gå för fullt vet jag inte ännu.

Med våren på intågande närmar sig säsongen slut för de flesta skidåkare. Det är nu arbetet börjar för att kartlägga och planera nästa säsong.

– Nu till april brukar man sätta sig och dels utvärdera hur säsongen varit träningsmässigt och tävlingsmässigt, men också bestämma vad man ska ha för upplägg kommande säsong. Nu har jag i och för sig inte så mycket att utvärdera från säsongen.

Hur lägger du upp försäsongsträningen med tanke på avbrottet?

– Det blir nog ganska liknande det jag haft tidigare, säger Fredrik Jonsson.

Först och främst ska 23-åringen ta det lugnt och se till att bli fullt frisk.

– Nu får jag en period där jag i vilket fall som helst skulle ta det lugnt och vila. Jag hoppas bara jag inte får några fler bakslag, men tar jag det lugnt och håller mig kall är det nog inga problem, säger Fredrik Jonsson.