Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jag blir så trött

Vad är det som gör att vi människor, skapelsens intellektuella krona, tenderar att, när någon gör ett misstag, återgå till den lägsta primatnivå?

Vad är det som gör att vi människor, skapelsens intellektuella krona, tenderar att, när någon gör ett misstag, återgå till den lägsta primatnivå?

Kommunalrådet Björn Mårtensson, vilken jag för övrigt aldrig träffat, har gjort ett misstag. Han har kört bil med alkohol i kroppen. Det här är ett brott som aldrig kan ursäktas, och som skulle ha kunnat förstöra många människors liv. Nu hade Mårtensson tur, för det blev inte så. Dock får hans eget liv sig en välförtjänt törn.

Så långt är allting klart. När sedan frågor börjar ställas angående hans kompetens att sköta sitt arbete anser jag att man börjar gå över styr, och när anonyma insändare som den från "Vita frun" (7/5) börjar synas på insändarsidorna då vill jag säga som en mycket känd idrottsledare: "The bottom is nådd".

När en människa gör ett misstag beror det oftast på någonting. Har "Vita frun" med flera aldrig gjort något dumt? Det har i varje fall jag, men jag tror inte att man ska fastna i vad som kunde ha hänt, utan vad som faktiskt hände. Mårtensson körde onykter och hämtades därför av polis. Prover har tagits, men ingen dom har fallit. Han har redan straffats, och kommer förmodligen både att mista körkortet samt få ett frihetsberövande. Är det inte nog? Ska han också behöva utsättas för anonyma domares spott och spe? Gör sådant att människor lär av sina misstag? I så fall är jag helt fel ute med mina tankar om att det endast är med stöd och eget varande som man kan hjälpa en människa till förändring.

Det finns en känd sång som innehåller raderna "walk a mile in my shoes", kanske borde vi tänka mer på detta, och mindre på att döma den som inte klarade av att behålla omdömet i en enskild situation.

Nu hoppas jag bara att jag inte ska behöva bespottas anonymt på för att jag försvarar en rattfylla, för det gör jag absolut inte. Som jag säger i början av mitt inlägg kan detta aldrig ursäktas, men det är som bekant genom misstagen vi lär oss, och om Mårtensson reagerar "friskt" på det som hänt lär vi aldrig behöva gå igenom det här igen.

Tommy Löberg

Rengsjö

kristdemokrat

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel