Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag beklagar att han känner så"

Ytterst ansvarig för LVU-omhändertagandet av Tobias son är socialnämndens ordförande Erika Engberg (S). Trots att radiojournalisterna kontaktade henne för en intervju valde hon att inte medverka i P1-dokumentären.

Annons

– Vår erfarenhet är att den typen av uppmärksamhet inte brukar leda till så mycket gott eller vara till fördel för den det handlar om, säger Erika Engberg.

Men hon har lyssnat på dokumentären.

– Den var väldigt välgjord så jag förstår att många reagerar. Om jag inte hade kännedom om fallet skulle jag säkert ha blivit lika upprörd.

Hon säger att hon fortfarande inte vill uttala sig i ärendet. Men IVO, Inspektionen för vård och omsorg, har öppnat en ny tillsyn av fallet och skickat en rad frågor som nämnden ska besvara senast i slutet av juli.

I dokumentären framstår det som att ni gör allt för att bryta pappans relation till sonen. Stämmer det?

– Det har inte varit vår ambition. Jag kan bara säga att det finns olika perspektiv i den här frågan. Samtidigt så finns det flera saker som vi är väldigt överens om.

Vad för saker?

– Att målet är att vi ska arbeta hem barnet. Det gäller i alla LVU-ärenden generellt. Vi ska vara ett stöd för familjerna.

Ska det tolkas som att ni också vill att han ska flytta hem till pappan?

– Jag ser inga anledningar till att det inte skulle ske så småningom. Men det här handlar inte om pappan utan om barnet. Det är ett av de perspektiv som man inte riktigt riktar in sig på i dokumentären. Men jag beklagar att han känner sig motarbetad.

Det här fallet tas upp i högsta förvaltningsdomstolen, som bara har prövat 22 LVU-ärenden sedan 2008. Ändå är det här det andra Bollnäsfallet inom loppet av ett år. Vad beror det på?

– Det kan jag faktiskt inte svara på. Jag tror att det är en ren tillfällighet.