Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag är född 100 år för sent"

Vid årsskiftet har han bott här i tre år, och han har rätt klart för sig vad som måste göra omgående och vad som får vänta. En sak som Stefan Hildingsson inte kan vänta med är ett funktionellt kök. Men, det blir inget standardkök, och absolut inte rostfritt!

Hälsingegårdar är grejen för många, så även för Stefan Hildingsson, numera välkänd som en av Tv4-bönderna som söker fru på bästa sändningstid. Sedan snart tre år har han bott på heltid långt från allt vad asfalt, betong och rusningstrafik heter, i stort sett mitt i Sverige, och ungefär lika långt till allt.

Läs mer: Nu börjar tv-bonden Stefans sökande

– Det här är väl centralt det! Jag skulle aldrig kunna tänka mig att bo i Sundsvall. Det finns inget positivt med att bo i stan – det hade inte gjort något alls om detta legat ännu mer avsides...

Han köpte gården för att ha den som fritidsboende.

– Jag fastnade direkt och tänkte: det här stället ska jag ha!

Då hade han inte några planer på att bli bonde i Hassela, men efter en separation flyttade han från Viskan – mellan Stöde och Torpshammar i Medelpad – till Stakholmen, Hassela, mitt i vintern. Då upptäckte han att vattenledningarna var feldragna.

– Första tiden fick jag hämta vatten i dunkar från ett annat ställe. Men det gick bra. Folk är så bortskämda nu för tiden, fastslår Stefan, som inte skräder orden när det gäller 2000-talssamhället:

– Datorer och jag, det går inte ihop... Och, att saker tillverkas med planerat åldrande, så att de ska gå sönder, det gör mig så irriterad! Och att man bygger grejor som inte går att laga...

Läs mer: Det kommer bli något att minnas

Han står vid fönstret och lagar grahamsgröt. Förre ägaren ställde elspisen här, dum placering, tycker Stefan:

– Detta bland det första jag måste ta itu med.

Han lägger in ved i kaminen, som han installerat i kökets öppna spis. Nästa steg blir köksrenovering. Vem vet, det kan ju bli så att en person till flyttar in framöver... Dessutom vill han själv ha ett fungerande kök.

– Jag tycker om att laga riktig mat, jag har ju egna köttdjur. Folk åker och handlar halvfabrikat, hamburgare och pizza – det tar ju längre tid att åka till affären än att laga mat! Men, det blir inget rostfritt kök, aldrig! Jag har en bild i huvudet på hur jag vill ha det, sen får tid och plånbok styra i vilken ordning det blir.

Läs mer: TV-profiler firade nationaldag

Gården, med anor från 1700-talet är ett omfattande projekt. Allra först ska det bli en maskinhall, vid sidan av bondelivet är Stefan även maskinreparatör.

Först därefter är det boningshusets tur att få ett ansiktslyft. Väggar ska slås ut, trägolv tas fram, nya tapeter ska det bli, och ett modernt badrum komma på plats.

– Där ska det stå ett riktigt, gammaldags badkar, med lejontassar...

– Allt var bättre förr, utom underkläder, framför allt var möblerna vackrare, gedigna, i trä. Även om det är praktiskt med elektricitet, telefon och rinnande vatten, så känner jag att jag är född 100 år för sent!

– Jag lever på det sätt jag vill, men när jag ser mig om undrar jag varför alla tror att man blir lycklig av att shoppa? Det är en helt annan tillfredsställelse att göra något själv, och det ska inte vara "standard" – den enda standard jag vill ha här är att det ska vara gammalt!

Läs fler liknande artiklar i e-tidnigen hus&hem – Klicka här.