Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Jag är ett orgelfreak"

I nära 50 år har Björn Hasselberg drivit Rehnströms foto tillsammans med sina bröder.

Nu har han gått i pension och lägger krutet på sitt stora intresse.

– Jag är ett orgelfreak.

I år fyller Rehnströms foto 150 år, och under alla dessa år har företaget hållits kvar inom familjen. Björn Hasselbergs familj.

Nu när han går i pension kommer hans yngre bror Gunnar att driva företaget vidare på egen hand.

Tidigare var de tre bröder som drev ateljén i Ljusdal och Järvsö tillsammans. Leif, 85 år, Björn, 71 år och Gunnar, 65 år. De är den fjärde generationen att driva företaget efter att deras gammelmorfar startat det på 1860-talet. Sönernas morfar tog sedermera över och efter honom deras mamma Sylvia.

Turen kom så till de tre bröderna. Björn har trivts med att arbeta som fotograf, men ibland kan han ångra sig lite att han tog över ateljén.

– Men den tidigare generationen tog det för givet. Hade jag inte tagit över så hade jag nog inte rotat mig i Ljusdal. Då kunde jag ha sökt mig utomlands, kanske till alperna någonstans, säger han.

Men fotograferandet blev hans liv, och det var inte bara ett yrke.

– Det har varit en hobby också.

En hobby som alltid varit analog, och alltid kommer vara det. Björn Hasselberg använder nämligen fortfarande film när han fotograferar. Något som inte är så vanligt nu för tiden.

– Det är många som kommer in och blir förvånade: "men wow, har ni film", säger Björn och fortsätter:

– Det som är så bra med film är att jag kan garantera att bilderna finns kvar om 100 år, detsamma tror jag inte om de digitala bilderna.

Har du något så där riktigt starkt minne från dina år som fotograf?

– Den största upplevelsen var nog när jag som 12-åring åkte på ett scoutläger till Abisko. Då fick jag låna med mig en Rolleiflex upp. De fanns inte i Sverige då, så det var stort.

Nu har dock Björn gått i pension, och den yngre brodern Gunnar är den som driver Rehnströms foto vidare. Men efter honom tar det stopp.

– Den fotografiska marknaden som vi bedriver är i princip död, säger han och fortsätter:

– Det är det digitala som har gjort det. Köper man en digitalkamera i dag så är man fotograf, man kan inte misslyckas med bilderna.

Men blir de lika bra som när ett proffs tar bilderna?

– Nej, jag tycker inte det. Man ser i dag unga killar och tjejer som fotar exempelvis bröllop. De tar 500-600 bilder, lägger över dem på en skiva och säger "här får ni, gör vad ni vill med dem". När jag fotograferar på ett bröllop tar jag 20 bilder och så levererar jag ett album. Jag tar ansvar för bilderna, jag skulle aldrig kunna lämna ifrån mig en skitbild.

Björn tycker att det känns jobbigt att gå i pension efter så många år och försöker ruta in dagarna så mycket som möjligt. Han har en fastighet att sköta, en fjällstuga i Härjedalen och ett sommarhus i Östergötland. Och om detta inte vore nog att pyssla med, så har Björn även sin stora passion att hänge sig åt.

– Jag har mitt kära orgelprojekt.

Björn har alltid varit musikintresserad, men spelar inte själv – förutom på grammofonen. Han är involverad i renoveringsprojektet av den 1700-talsorgel som ska restaureras och sättas upp i Ljusdals kyrka.

– Orgeln som instrument är helt fantastiskt. Det är arkitektur, teknik och ljud i ett. Och så sitter man i princip mitt i klanglådan när man spelar.