Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Jag är därför bestört över de osanningar du har spridit”

Öppet brev till Lars Molin (M, Ljusdal) från Örjan Fridner (S):

Den senaste veckan har det blåst nästintill orkan omkring mig, en orkan av osanningar, felaktigheter och påhopp. Den bild du givet är så fjärran från det som faktiskt hänt att det är nödvändigt med en summering över det verkliga händelseförloppet:   

Jag har en nystartad enskild firma och helt enligt kutym anger jag en förväntad bruttoinkomst. För ett nystartat företag kan det vara svårt att uppskatta en förväntad bruttoinkomst men det regleras i samband med deklarationen året efter. I mitt fall blev inkomsterna lägre än väntat. Istället för att vänta till detta års deklaration med att justera min ersättning från kommunen så väljer jag att ta initiativ till att tidigarelägga detta. Jag informerar därför på olika protokoll och i brev att jag vill ha en reglering och utredning. Efter dessa steg tar jag även den 2 maj upp frågan med dig personligen på ett möte jag bett om. Istället för att samtala om system som biträder och hjälper egenföretagare – i linje med fullmäktiges policy – så blir ditt nästa steg att i media den 6 maj påbjuda en polisanmälan av mig! Samma dag som du förutsätter att det här leder till en polisanmälan (P4 Gävleborg) har du tydligen ett samtal med kommunchefen om att han på måndag ska ta tag i ärendet (Radio Ljusdal). Sagt och gjort, nästa arbetsdag lämnar kommunen in en polisanmälan där det framgår att det saknas inkomstuppgifter för totalt 12 politiker men där jag ensam är polisanmäld. 

Allt detta överrumplade mig så jag började söka fel på mitt eget agerande: "Kunde jag på något sätt ha gett kommunen en annan inkomstuppskattning redan i januari (ett halvår innan deklarationen)?" och "borde jag varit bättre på att förutse företagets resultat det första året?" Men det här är ju ett orimligt förhållningssätt till företagande. Nu när jag fått viss distans till denna karusell är det i stället tydligt för mig att det ju faktiskt är du som bör stå till svars för några frågor:   

1) Varför påstår du att detta upptäcktes först när du slutade lita på mig – när det är jag själv som vid flera tillfällen förde detta på tal?

2) Hur kan du plötsligt börja hävda att detta är avgränsat till en moralisk fråga (Radio Ljusdal) – när det är du som uppmanat till rent juridiska åtgärder? 3. På vilket sätt menar du att jag blivit mer påkommen än de "andra elva" – de som du nu i stället tycker förtjänar en ursäkt?

Jag har levt ett helt liv enligt devisen att man gör rätt för sig – det tänker jag inte sluta med vid 70-års ålder. Jag är därför bestört över de osanningar du spridit, för att inte nämna din roll i polisanmälan mot mig. Istället för samtal och lösningar har du lagt grunden för att all min heder ska försvinna. Det är därför hög tid att granska ditt agerande som tyvärr sätter Ljusdals kommun på kartan över ett okunnigt, obehagligt och direkt förkastligt politiskt ledarskap.

Örjan Fridner 

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel