Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Jädraås bjuder in till stort konstmöte i höst

Konstnärens yrke kan ofta vara ensamt. Men nu skapas en mötesplats för Gävleborgs konstnärer. I höst träffas de i Jädraås för Forum Konst.

Kulturutveckling Gävleborg inbjuder till forumet i september som presenteras som ett tillfälle för verksamma inom konstlivet att träffas och utbyta idéer och erfarenheter.

– Vi försöker skapa en mötesplats för olika aktörer inom konsten i Gävleborg, säger konsthandläggaren Elenor Noble.

Konstnärer bjuds in, men också andra verksamma inom konstlivet, allt från gallerister till utställningstekniker.

Platsen är nystartade Jädraås Art, som växer fram i den nedlagda möbelfabriken i Jädraås. Det är galleristen Ola Gustafsson och konstnären Catrin Andersson som startar upp Jädraås Art, en plats som sätter konsten i en bruksortskontext och som bland annat ska ägna sig åt konstnärsresidens.

Tanken är att miljön ska stimulera till samtal, till skillnad från en trist konferenslokal. Residens – det vill säga att en konstnär inbjuds att skapa konst på en specifik plats – är temat för programmet under Forum Konst.

Förutom en mässa där konstnärer kan visa upp sina projekt och inspireras av varandra, arrangeras det en rad programpunkter. Bland annat berättar Gävles fristadskonstnär Issa Touma om sina erfarenheter och så blir det bokrelease av Marie Bondesons bok om sitt residensuppdrag på Gävle sjukhus psykosavdelning.

80 personer från Gävleborgs konstliv hoppas arrangörerna ska delta. Elenor Noble och Erik Anderman från Kulturutveckling Gävleborg menar att det händer mycket spännande just nu i regionen och att det är rätt tillfälle för en sådan här träff.

– Det blir en plats att diskutera konstens roll i lokalsamhället och regionalt.