Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till undervisning – nej till propaganda

När Ny demokrati (NyD) kom in i riksdagen sades det att det skulle bli drag under galoscherna.

Sunt förnuft, var deras ledord och NyD fick snabbt signum som främlingsfientliga och invandringskritiska. Dåvarande FP-ledaren Bengt Westerberg reste sig ur TV-soffan och gick när NyD´s Wachtmeister dök upp i TV-studion. Svenska folkets analys pekade då mer på fel Westerberg än rätt gjort.

Nästa kända ställningstagande stod Lars Ohly (V) för, då han vägrade att bli sminkad samtidigt som Jimmie Åkesson (SD). Svenska folkets analys pekade då mer på rätt gjort än fel Ohly. Under de första debattimmarna lyftes även Westerbergs tidigare agerande upp och beskrevs som mer rätt, än vad man sagt tidigare. Men med tiden ändrades åter uppfattningarna om rätt och fel.

Åsikterna var många. Strategin, att ignorera SD och låtsas som om de inte fanns, var vanligt. Andra menade att det var farligt att försöka tiga ihjäl SD. Så kom valnatten i september 2010 med resultatet att Sveriges första högerextrema parti med klart nazistiska värden hade röstas in i riksdagen.

Tidigare denna valdag skrev AB:s Jan Helin: Människor är olika. Vi gillar det. Vi tror att det är viktigt att vi blir många som säger det nu: Vi gillar olika. I dag kan ett parti som säger tvärtom komma in i riksdagen. De vädjar till din och min rädsla för det främmande. De säger att om människor bara blir likadana i Sverige igen så blir allt bra. I verkligheten är det tvärtom. Kampanjen Vi gillar olika drog friskt över Sverige.

Under pågående EU-valskampanj möts SD av vända ryggar. Nyligen i Hälsingland vände flera hundra partiledaren ryggen. Vi har medverkat i manifestationer i Hudiksvall och Bollnäs mot rasism och för ett samhälle med mångfald. Vi har varit tydliga med vårt ställningstagande. Inga rasister på våra gator har det skallats på de torg vi så stolta har stått på. Skolor vandaliseras med hakkors och detta kan vi aldrig någonsin acceptera.

Vi bör ställa oss frågan om Skolverket verkligen har rätt i sin tolkning av gällande lagstiftning att rasister ska ha rätt att delta i presentationer, debatter och utställningar på våra skolor? Stämmer Skolverkets inställning väl överens med Regeringsformens portalparagraf: Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.

Stämmer den bör en lagändring äga rum!

Vi menar att det är absurt att judiska barn ska höra påståenden i sin skola att de inte har samma människovärde som andra. Ska romska barn höra i aulor att de inte har rätt att existera här och nu? Barn ska inte mötas av hatets och illviljans budskap i skolan som är avsedda att vara bas för inlärning, trygghet och gemensamt växande.

Ja till undervisning om nazism och fascism på våra skolor, men nej till propaganda från företrädare för nazistiska och fascistiska partier på våra skolor.

Malin Ängerå

UN-ordf. i Ljusdal

Örjan Fridner

UN-ledamot samt AK-ordf. i Ljusdal

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel