Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ja till närmare hundra nya vindkraftverk

Ljusdals kommunstyrelse säger ja till närmare hundra nya vindkraftverk och inför inte någon övre gräns för framtiden.

Annons

Det är visserligen kommunfullmäktige som ska säga ja eller nej till länsstyrelseremisserna om vindkraftsparker, men med den tydliga majoriteten i kommunstyrelsen ser det klart ut i frågan om 6 verk på Mjöberget och 92 verk på Kölvallen.

Hembergets vindkraftspark återremitterades av kommunstyrelsen på torsdagen. Bolaget bakom satsningen förutspådde ett nej till 34 planerade verk och bad därför att få återkomma med en ansökan som bättre passar in på Ljusdals kommuns tematiska tillägg om vindkraft (till översiktsplanen för kommunen).

Det var bara de två SD:arna Benny Bergström och Lars G Eriksson, Harald Noréus (FP) och Jonny Mill (SRD) som hade en kritisk hållning.

Benny Bergström talade mot vindkraftsetablering eftersom han såg en effektivisering av vattenkraften i kommunen som mer miljövänlig.

Harald Noréus och Jonny Mill ville ha en utvärdering av det tematiska tillägget om vindkraft innan de var beredda att säga ja till fler parker.

– Det här ger inte så många jobb som påstås, säger Harald Noréus och Jonny Mill jämför vindkraftsbolagens framfart med skogsbolagens beryktade metoder för mer än hundra år sedan.

Det var möjligheten till nya jobb och inkomster för näringslivet i kommunen som Örjan Fridner (S) och Yvonne Oscarsson (V) talade varmt för när de sa ja till de nära hundra nya verken.

– Det är inte var som helst, utan på hårt prövade orter som Los och Kårböle där det satsas 4 miljarder kronor, säger Örjan Fridner.

Yvonne Oscarsson gjorde också gemensam sak med Ingalill Fahlström (MP) i talet om att kärnkraften bör ersättas med något mer miljövänligt. De fick då mothugg av Benny Bergström och Jonny Mill som talade om skövling av naturen med så många vindkraftverk.

Den av vindkraftsdebatt fyllda torsdagsförmiddagen började med att kommunstyrelsen klubbade igenom direktiv för nämnda utvärdering av det tematiska tillägget om vindkraft, det vill säga var det är mest lämpligt att bygga.

Det som är mest noterbart från den diskussionen är att majoriteten inte vill sätta något maximalt antal vindkraftverk som får byggas i Ljusdals kommun.

På förslag av Yvonne Oscarsson ska också kraftledningsgator beaktas när det som kan kallas kommunens vindkraftsplan sätts under lupp.

Annons