Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till intraprenad i Ramsjö: "Det är en fantastiskt stor dag"

En intraprenad blir lösningen för att rädda Ramsjös kommunala service såsom äldreomsorg, städning och gata/park. Det beslutades vid kommunfullmäktige på måndagen.

– Hallå, Ramsjö. Hoppas det är flera Ramsjöbor som tittar på det här i kväll, sa kommunstyrelsens ordförande Lasse Molin (M) när han inledde sitt anförande vid kommunfullmäktige i måndags.

På agendan för kvällen stod nämligen att fatta beslut om att införa en samordnad kommunal service i Ramsjö, en så kallad intraprenad.

Läs också: Ramsjöprojekt förlängs året ut

Det innebär att verksamheten är självstyrande men får ekonomiska medel från uppdragsgivaren, i det här fallet kommunen.

Frågan har utretts sedan förra vintern och en förstudie tillsattes då för att undersöka möjligheterna.

Det var när skolan i Ramsjö lades ned 2014 som tanken på en intraprenad kom på tal för att rädda bygdens service.

Studien tog vid efter det avslutade Vinnova-projektet, som omsorgsförvaltningen i Ramsjö varit en del av. Men ska nu omfatta hela den kommunala servicen.

Läs också: Nu utreds servicen i Ramsjö

Intervjuer med anställda i kommunens verksamheter i Ramsjö har genomförts, likaså möten med de kommunala bolagen och de berörda förvaltningarna.

Från talarstolen framfördes flera lovord om förslaget. Yvonne Oscarsson (V) inledde med att säga: "Det här är en fantastiskt stor dag" och fortsatte senare:

– Nu har politiken i Ljusdal en chans att skapa förutsättningar för invånarna i Ramsjö som vi också sedan kan föra över på andra kommundelar i vår kommun. Vi har tidigare pratat om Los, sa hon.

Läs också: Sveriges blickar riktas mot Ramsjö

Politiker från samtliga partier yrkade sedermera på bifall för förslaget som innebär att kommunstyrelsen får i uppdrag att införa en samordnad kommunal service i Ramsjö från och med den 1 april 2016.

– Ramsjöborna har framfört frågan: Vad gör kommunen för vår ort? Nu ligger på bordet ett förslag som visar vad vi gör, sa Lasse Molin och menade att projektet givit hopp och energi åt Ramsjöborna.

Vid sidan av ett idogt medgivande till förslaget lyftes från Socialdemokraternas håll en önskan om en tydligare plan för hur utvärdering och uppföljning av projektet ska ske.

– Jag önskar en skrivelse hur man ska följa upp det här. Jag tror att det är viktigt att vi kan följa det här med löpande utvärdering och kan se ekonomin, sa Markus Evensson (S) och la till:

– Ni ska ha en eloge för att ni äntligen vågar trumma igenom ett ärende. Det är första gången på ett år som ni verkligen bestämmer er allihopa om att det här ska vi göra, sa han.

Försöksperioden sträcker sig till 31 december 2017 och ska bedrivas som intraprenad. Det innebär att verksamheten är självstyrande men får ekonomiska medel från uppdragsgivaren, i det här fallet kommunen.

Gällande just den ekonomiska biten medger man att projektet kommer att bli en merkostnad för kommunen, men att medel ska ansökas ur Landsbygdsfonden.