Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ja till HBT-certifiering

Under hösten ska Söderhamn HBT-certifiera två verksamheter inom kommunen. Det beslutade fullmäktige vid sitt sammanträde på måndagen. Fullmäktige sa också ja till att bilda gymnasieförbund.

Vilka två verksamheter som ska HBT-certifieras beslutar koncernledningsgruppen om, och senast i september ska de ha bestämt sig.

HBT-certifieringar utfärdas av Riksförbundet för sexuellt likaberättigande (RFSL) till myndigheter och företag som uppfyller vissa kriterier. Framför allt handlar det om att höja kunskapsnivån kring homosexuella, bisexuella och transpersoner, och skapa en välkomnande miljö ur deras perspektiv.

Förslaget om att HBT-certifiera kommunal verksamhet kom för jämnt ett år sedan, genom en motion från Annika Persson (FP). Under måndagens sammanträde fattades beslutet enhälligt, och det var idel glada miner i kommunfullmäktige.

Endast Kenneth Thuring (SD) uttryckte viss skepsis.

– För oss sverigedemokrater är det här en överflödig motion, men vi bifaller den i hopp om ökad tolerans, sa han.

Kostnaden för HBT-certifieringen kommer att uppgå till 178 000 kronor, som tas från kommunstyrelsens budget för projekt och utveckling.

Kommunstyrelsen ska också utreda möjligheterna till fortbildning, som ska ge all kommunal verksamhet kompetens motsvarande HBT-certifiering.

Under sammanträdet fattade fullmäktige också till sist beslut om att bilda Hälsinglands utbildningsförbund tillsammans med Nordanstig, Hudiksvall och Bollnäs. Fullmäktige satte därmed punkt för en diskussion som rasat i tio år, och fortsatte in i det sista.

– Vi skulle vilja ha ett samverkansavtal, men vi behöver ingen politisk överbyggnad som kostar pengar. Det är märkligt att man ska flytta ut demokratin bit för bit, sa hans Sundgren från Moderaterna, som reserverade sig mot beslutet.

Kommunfullmäktiges ordförande John Staffas (S) påpekade att det inte finns något förslag om samverkansavtal. BUN:s ordförande Bo Wikström (S) pekade på minskande elevkullar och fördelarna med ekonomiskt samarbete mellan kommunerna.

Linus E. Ohlson (M) har tillhört gymnasieförbundets hårdaste kritiker. I talarstolen oroade han sig över att Söderhamn skulle förlora gymnasieprogram, och att insyn och öppenhet skulle gå förlorade.

Beslutet om att bilda utbildningsförbund bifölls med 31 röster mot 15. Centerpartisterna Peter Ohlsson och Kalle Khalidy gick emot partilinjen och röstade nej.

Beslutet vilar förstås på att de andra berörda kommunerna går med på det. Hudiksvalls beslutade under kvällen att återremittera ärendet och fatta beslut vid ett senare möte. Bollnäs ha sagt ja, och Nordanstig beslutar i nästa vecka.