Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Istället för skattesänkningar – 25 000 jobb i framtidsyrken

Regeringens sänkning av krogmomsen är rent slöseri med skattebetalarnas pengar,

och kommer sannolikt inte att leda till några fler jobb. Det är den slutsats som kan dras av det finska försöket med sänkt moms på frisörtjänster och krogar.

Att den svenska regeringen nu tänker använda 5,4 miljarder kronor per år på att genomföra samma sak i Sverige är fullkomligt oansvarigt.

För 5,4 miljarder kronor kan mycket göras, som på riktigt skapar fler jobb. Samtidigt som arbetslösheten är rekordhög bland unga, står arbetsmarknaden inför stora pensionsavgångar de kommande åren.

Det råder redan brist på arbetskraft i flera yrken, och behoven av ökad bemanning och bättre utbildad arbetskraft inom äldreomsorgen är överhängande.

Vänsterpartiet lanserar därför ett alternativ till regeringens sänkning av krogmomsen: ett program för generationsväxling i arbetslivet. Satsningen motsvarar regeringens 5,4 miljarder och möjliggör 25 000 nya jobb.

Nedbrutet till de olika länen runt om i Sverige skulle det i Gävleborg möjliggöra 637 nya arbetstillfällen.

Rekordstora pensionsavgångar kommer att ske i statlig förvaltning, och annan offentlig verksamhet, de närmaste åren. Istället för att låta nyutexaminerade unga gå arbetslösa, vill vi bereda dem möjlighet att få en traineeanställning vid de myndigheter och förvaltningar som inom kort måste börja rekrytera ny arbetskraft.

Genom att äldre anställda går ner i arbetstid och handleder nyanställda, tas kunskaper och erfarenheter tillvara och överförs till nästa generation.

En stor andel av personalen inom äldre- och handikappomsorgen saknar relevant yrkesutbildning. Samtidigt är många av de som genomgått det yrkesförberedande omvårdnadsprogrammet på gymnasiet utan jobb.

Behovet av nyanställningar i äldreomsorgen kommer att vara mycket stort de kommande åren. Vi satsar därför på ett kunskapslyft för anställda i äldreomsorgen och möjliggör samtidigt för nyutbildade att få jobb.

Det är redan idag stor brist på byggnadsplåtslagare, VVS-montörer och betongarbetare. Det är yrken man med fördel lär sig som lärling. En satsning på subventionerade lärlingsanställningar för att rekrytera och utbilda nya hantverkare är en långsiktig investering.

Till en sammanlagd kostnad av 5,4 miljarder kronor möjliggör dessa satsningar 25 000 jobb. Det är på både kort och lång sikt en betydligt säkrare investering än att kasta samma summa i krogägarnas fickor. Fler får jobb och fler kan därmed också äta ute.

Josefin Brink (V)

riksdagsledamot och arbetsmarknadspolitisk talesperson

Ulla Andersson (V)

ekonomisk-politisk talesperson, Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel