Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Israels attack raderar hoppet om en fredsprocess

/

"Attackera hjälpsändningar är något som diktatorer och banditer brukar syssla med. Inte demokratiska stater."

Annons

Det skriver Aftonbladets utrikeskorrespondent Wolfgang Hansson med anledning av den israeliska massakern på hjälpaktionen Ship to Gaza tidigt igår morse.

Och det är bara att hålla med.

I skrivande stund ser det ut som israeliska soldater dödat minst 19 personer och ett 40-tal har skadats.

På internationellt vatten.

Ett avskyvärt brott mot internationella lagar och avtal. Ett brott som befäster intrycket av att Israel styrs av samma sorts oförsonliga extremism som de anklagar Hamas för.

Massakern innebär en oerhörd propagandaförlust för Israel som isoleras allt mer. En proteststorm världen över har brutit ut där nationer och internationella organisationer fördömer Israels agerande. Och runt om i världen förekommer folkliga protestaktioner.

Samtidigt spelar det här vansinnesdådet islamistiska extremistorganisationer, som Hizbollah och Hamas i händerna, som utsatt Israel för många terrordåd. Och det ger bränsle åt Israelhatarna i Iran

Konvojen bestod av sex fartyg och omkring fem hundra aktivister. Elva deltagare kom från Sverige med bland andra författaren Henning Mankell, den svensk-israeliske konstnären Dror Feiler och Bo Forsberg från den kristna biståndsorganisationen Diakonia.

Den israeliska blockaden mot Gaza, som också stöds av Egypten, har kritiserats av både EU och FN. Den har raserat ekonomin i Gaza, skapat livsmedelsbrist och hotar Gazabornas hälsa.

Aktionen Ship to Gaza har bland annat fått stöd av EU:s utrikesminister Catherine Ashton och Sveriges utrikesminister Carl Bildt som sade följande innan konvojen drog iväg:

"Vi har konsekvent framfört budskapet att gränserna omedelbart och utan villkor måste öppnas – och hållas öppna – för humanitär hjälp, handelsvaror och personer. Jag sympatiserar med det humanitära engagemang som jag förstår ligger bakom den resa som organisationen Ship to Gaza nu genomför."

Efter gårdagens blodbad på internationellt vatten kallades Israels ambassadör i Sverige Benny Dagan upp till Utrikesdepartementet för att redogöra vad som hänt under attacken, bland annat med de elva deltagande svenskarna.

Och statsminister Fredrik Reinfeldt sade: "Det är helt oacceptabelt med våld mot en humanitär transport. Blockaden mot Gaza måste hävas."

Enligt israelska uppgifter mötte soldaterna motstånd när de bordade fartygen i konvojen och att det var i samband med detta som flera aktivister dödades och skadades.

Ännu finns inga klara uppgifter om detta. Men helt klart är ändå att en bordning av fartyg på internationellt vatten strider mot folkrätten.

Mitt i bedrövelsen och avskyn över det israeliska övervåldet mot den humanitära konvojen får vi inte glömma vart den var på väg. Och varför.

Formellt ockuperar inte Israel Gaza, men bojkotten är ett inhumant och avskyvärt sätt att försöka svälta ut de 1,4 miljoner palestinier som lever och bor i Gaza. Som i ett fängelse. Israel släpper bara in det allra nödvändigaste för att folket ska överleva.

Men befolkningen lider akut brist på livsmedel och andra förnödenheter som exempelvis byggmaterial för att bygga upp Gaza efter kriget.

Israel kallar aktivisterna för "islamister som går Hamas ärenden". I så fall måste man väl också räkna världens ledande politiker dit, som idag protesterar mot Israels illdåd.

Nej, sanningen är den att Israel själv spelar Hamas i händerna.

Och raderar ut hoppet om en fredsprocess. Under överskådlig tid.

Mer läsning

Annons