Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Israel kan också utlösa kärnvapenkrig

Israel kan bli den stat som till slut utlöser ett fullskaligt kärnvapenkrig. 1981 bombade man ett irakiskt kärnkraftverk, och hotar nu att göra detsamma i Iran.

Svenska universitet och högskolor stänger av iranier från utbildningar som har med kärnkraft och kärnteknik att göra. Beslutet ligger i linje med ett EU-direktiv att förhindra att utbildning sprids som kan användas för att bygga kärnvapen i Iran. Avstängningarna drabbar alla iranier lika, oavsett om de lever i Iran eller ej, och oavsett om de är emot regimen i Iran eller inte.

Ett annat land i regionen som har både kärnteknologi och kärnvapen är Israel. Landet, som uppskattningsvis tillverkat omkring 200 kärnstridsspetsar, och därmed är en större kärnvapennation än till exempel Indien och Pakistan, har konsekvent vägrat varje form av FN-inspektioner, och har trots påtryckningar inte skrivit på det så kallade icke-spridningsavtalet (NPT).

Mordechai Vanunu, mannen som avslöjade Israels hemliga kärnvapenprogram, har tillbringat 18 år i israeliskt fängelse, varav 11 år i isoleringscell, och hindras även efter frigivandet att resa vart han vill eller träffa de personer han önskar.

Det börjar kanske bli dags att överväga att stänga av israeliska judar, och kanske även de judar i andra länder som stöder Israel, från utbildningar som rör kärnteknologi. Israel, som ockuperar palestinsk mark och flera gånger, senast 2006, startat krig mot sina grannländer, är ett ständigt hot mot världsfreden, och kan bli den stat som till slut utlöser ett fullskaligt kärnvapenkrig. 1981 bombade man ett irakiskt kärnkraftverk, och hotar nu att göra detsamma i Iran. Israel behöver inte mer och fler kunskaper om kärnvapenteknologi. Det är illa nog som det är!

G-son

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel