Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ismail: Seger för demokratin när extremister måste betala tillbaka skattepengar

Den skandalomsusade föreningen Sveriges Förenade Muslimer tvingas betala tillbaka över 500 000 kronor till Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor. Ett välkommet beslut tycker ledarsidans Bawar Ismail.

Vi lever i oroliga tider. Extremister från olika håll och kanter försöker pressa framåt. I det svenska föreningslivet finns det några sådana exempel. Organisationer vars verksamhet uppenbarligen strider mot grundläggande demokratiska principer och värderingar har i åratal kunnat ta emot projekt- och bidragspengar från myndigheter. Detta trots återkommande debatter om skattefinansierade organisationer som bjuder in hatpredikanter och extremister.

Ett aktuellt exempel är Sveriges Förenade Muslimer (SFM). SVT:s Uppdrag granskning och journalisten Magnus Sandelin har bland annat avslöjat att föreningen bjudit in föreläsare som sympatiserar med väpnad jihad och terrorsekten Islamiska staten.

Det rimmar väl inte med demokrati, mänskliga rättigheter och tolerans?

Även Aftonbladet och Sofie Löwenmark på det liberala nätmagasinet Smedjan har på sistone granskat SFM:s djupt odemokratiska verksamhet. I de respektive granskningarna har det framkommit att SFM bjudit in föreläsare med kvinnoföraktande budskap.

Det handlar bland annat om imamen Muadh Zamzam som talat om att flickor hamnar i helvetet om de inte bär slöja. Imamen går även vidare och jämför kvinnor med inslagen choklad. Om kvinnor inte täcker kropp och ansikte är de tydligen inte något att ha.

En annan inbjuden gäst, sheikh Muhammad al-Shahrani, har föreläst om att kvinnor inte får gå ut från hemmet utan tillåtelse från sin man. Och kvinnor ska inte heller få använda parfym eller skämta. Humor är tydligen bara till för män?

"Ord kan inte rättvist uttrycka den glädje vi känner över att ha denna ärade sheikh på besök" ska SFM ha meddelat när sheikh Muhammad al-Shahrani var på besök. Det är rätt så avslöjande när SFM jublar för en gäst som spyr ut kvinnohat. Det är en förening som inte bryr sig ett dugg om vare sig demokrati eller kvinnors rättigheter. I stället ska deras förvridna och unkna tolkning av islam förespråkas.

Vem vill betala skatt om man vet att organisationer som SFM finansieras via skattsedeln?

Men nu verkar det vara slut på allt det roliga för organisationer som Sveriges Förenade Muslimer. Efter alla skandaler har nu Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällefrågor (MUCF) stoppat statsbidragen till föreningen och krävt tillbaka 535 000 kronor.

Det var ett välkommet beslut. Senast MUCF undersökte SFM beslöt man att bevilja fortsatta bidrag till föreningen, trots att det var uppenbart så inte borde ha varit fallet. Men den senaste tidens mediala granskningar fick myndigheten att öppna en ny utredning.

Först nu har myndigheten insett att SFM:s verksamhet inte är förenlig med "demokratins idéer inklusive principerna om jämställdhet och förbud mot diskriminering". Bättre sent än aldrig som man säger.

Beslutet är inget annat än en seger för demokratin. I flera år har det riktats kritik mot SFM men skattepengarna fortsatte att trilla in i verksamheten. Men om det demokratiska samhället ska skydda sig mot politisk och religiös extremism är det av yttersta vikt att våra skattepengar inte hamnar i extremisternas händer.

Sen är det ju även en simpel fråga om sunt förnuft. Vem vill betala skatt om man vet att organisationer som SFM finansieras via skattsedeln? Nej då. Föreningar som gullar med gäster som hatar kvinnor eller som sympatiserar med väpnad jihad ska inte få en enda skattekrona.

Läs mer: Äntligen ryker statsbidraget till Sveriges Unga Muslimer