Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skellefteå skrev fyraårskontrakt med 15-åring

/
  • Andreas Zetterman, fostrad i HHC, och Albin Eriksson från Bollnäs IS, ska spela med Skellefteås J18-lag i vinter.

Albin Eriksson kan bli nästa stora hockeyexport från Hälsingland.
Talangen och viljan finns – och i vinter startar 15-åringen sin vandring mot de stora arenorna
– Om fyra år hoppas jag att jag kommer till NHL, men det är en lång väg dit, säger han.

Annons

Albin Eriksson har alla förutsättningar för att gå i NHL-proffset Anders "Ante" Erikssons fotspår. Inte bara efternamnet klingar lika, utan Albin har, liksom "Ante", visat upp en exceptionell talang redan innan han har åldern inne för att börja på gymnasiet.

Och att det i Bollnäs IS funnits en stor talang har inte gått obemärkt förbi. Redan i december togs de första kontakterna från olika elitserieklubbar. Först var det Modo som var huvudspår, men sedan blandade sig de senaste säsongernas storklubb Skellefteå i leken och i mars skrev Albin på för fyra år hos västerbottningarna.

För fyra veckor sedan gick flyttlasset de 54 milen norrut.

– Jag trivs jäkligt bra faktiskt. Det är skönt att bo själv och bara tänka på hockeyn, ingen annan som lägger sig i (skratt). Visst saknar man familjen och Bollnäs ibland, men det visste jag att jag fick räkna med, så det är inget jag lider av. Och laga mat är inte så svårt, det är ju bara att följa recepten, säger Albin, som snart börjar niondeklass.

Trots att han är ett år yngre än de andra ska Albin försöka ta plats i Skellefteås J18 Elitlag i vinter. En tuff uppgift som han är villig att ta. Och att börja ett år tidigare ser Albin bara som en fördel.

– Jag får ju ett gratisår för att komma in mig i det hela. Jag vet ju hur snabbt det går på den här nivån och att det är livat i båsen, så det gäller att vara fokuserad. Jag kommer träna hårt och försöka slå mig in i J18. Vi är tre stycken som är 15 år, så det är skönt. Vi går i samma klass också, säger han.

Hade det inte varit bättre att göra skolan färdig i Bollnäs och flytta efter det?

– Nej, det största skälet att jag flyttat redan nu är att det är en så dålig sits för mig där hemma eftersom det inte finns något bra att spela med. BIS har ju inget A-lag. Så när Skellefteå ville ha mig så var det det bästa alternativet. Det är en perfekt stad att komma till, en riktig hockeystad.

I slutet av augusti börjar laget spela matcher, då man tar en miniturné söderut och möter bland annat Modo, Leksand, Brynäs och AIK. Fram till dess fortsätter Albin och de andra att träna på.

Och det är inte lite som krävs.

– Vi tränar två eller tre pass varje dag, och sedan blir det ju matcher. Men vi har också en återhämtningsdag i veckan då det bara är en träning. Men det är bara skönt att det är på elitnivå, man vill ju komma någon vart. Och man får professionell hjälp i allt.

Ja, vad är slutmålet?

– Om fyra år hoppas jag att jag kan kommer till NHL, men det är en lång väg dit, så jag tar ett delmål i taget. Först är det att spela med Skellefteå, men jag vill komma till Nordamerika.

Det kanske låter stort att säga det då man bara är 15-åring, men scouter har haft koll på Bollnästalangen något år nu och när 2015 slår över på 2016 kan han räkna med att spelaragenter börjar höra av sig för att få in Albin i sina stall.

Då kanske det kan vara skönt att ha ett fyraårskontrakt med Skellefteå.

En av hans tränare den här säsongen är förre storspelaren Fredrik Öberg. Och han håller inte inne med lovorden.

– Jag har fått jättebra intryck av Albin, han är seriös och en jättetalang. Han är bollskicklig och lång och har alla förutsättningar att nå långt. Han kommer absolut få spela i vinter, det är därför han är här. Han gjorde jättebra intryck redan i vintras när han var upp och tränade med oss, säger han.

I Skellefteå finns även HHC-fostrade Andreas Zetterman som börjar gymnasiet nu under hösten. Även det en talang utöver det vanliga – och ett välkommet stöd för Albin att ha med sig i Västerbotten.

– Ja, det är skönt att det finns en till hälsing här, och Andreas har jag känt rätt länge, säger Albin.

Mer läsning

Annons