Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekrytering av domare – ett problem i Hälsingland

/
  • Finns det inga domare så finns det ingen verksamhet. Det framhåller Hälsinglands domarchef Kjell Karlsson.

De rutinerade domarna slutar, och de nya är för unga för de högre nivåerna.
Ett problem svensk ishockey brottas med, men som inte riktigt finns i Hälsingland.
– De vi kallar rutinerade i vårt distrikt dömer fortfarande, säger Kjell Karlsson, domarchef i Hälsingland och region väst.

Annons

Antalet rutinerade domare som slutar och antalet nya domare som kommer in underifrån går ungefär på ett ut. Men där emellan tappar distrikten rutinen som behövs. Det menar Joel Hansson, domaransvarig på Svenska Ishockeyförbundet.

Det är ett utbrett problem i landet, men inte i Hälsingland.

– De vi kallar rutinerade i vårt distrikt håller ju faktiskt på fortfarande och dömer på distriktsnivå, säger Kjell Karlsson som är domarchef i Hälsingland och region väst och tar upp exemplet Björn Larsson.

Läs mer: Domaren Erik Larsson om situationen i Hälsingland

– Han sniffade på elitserien och dömde några provmatcher för ett antal år sedan. Han dömer fortfarande i distriktet.

Hur viktiga är de rutinerade domarna för utvecklingen?

– Otroligt viktiga. När de åker ut och dömer i team har de yngre domare med sig. Samtidigt som de är domare är de också med och stötar och tar tag i saker för att de yngre ska få en bra utveckling.

Kjell Karlsson har själv en historia som både spelare och domare. Han har vissförståelse för det största problemet Hälsingland har på domarsidan: rekryteringen.

– Det yttre trycket påverkar mycket, det är lite ruskigt. Jag spelade själv hockey i Ljusne och det blev nästan en chock när jag började döma. Som spelare fick man mest positiv kritik, men när man tog på sig den randiga tröjan blev det någonting helt annat, säger han och förtydligar att problemet knappast är som störst i Hälsingland.

Läs mer: Domarnas vardag – kränkningar och våld

– Vi har klarat oss ganska bra i Hälsingland, men man hör ju vad som försiggår på andra ställen. Föräldrar och ledare beter sig inte som de ska, de vill att de nya domarna ska vara stjärndomare direkt, säger han.

I sin roll som domarchef för region väst sitter Kjell Karlsson med i svenska ishockeyförbundets domarutskott. Där är en av kärnfrågorna just rekryteringen.

– Ett stort jobb egentligen. Det är en av våra största frågor, hur vi ska få fram nya killar och tjejer som vill satsa på att döma.

Hur jobbar man i Hälsingland för att rekrytera nya domare?

– Vi försöker jobba med det inför varje säsong. Den som har viktigast roll är egentligen längst ner i hierarkin, den så kallade "daifaren" (domaransvarig i förening reds anm). Den personen är spindeln i nätet för att rekrytera ungdomar underifrån, man ska titta på när de nya dömer och stötta. Föreningar som har en bra daifare får fram bra killar och tjejer som dömer. Det är en viktig roll.

Läs mer: Han blev utsedd till Hälsinglands bästa domare 2014/2015

Trots att Kjell Karlsson varje säsong tjatar på klubbarna om vikten av att rekrytera domare, tror han att man får leva med problemet även i framtiden.

– Det som är viktigt är att föreningarna måste vakna och se det här som en stor del i deras arbete. Framför allt gäller det på ungdomssidan. Det förekommer att man måste skicka domare långa vägar för att döma ungdomsmatcher och det kan bli jättestora kostnader för föreningarna. Finns det inga domare så finns det ingen verksamhet, säger Kjell Karlsson som ändå kan se med viss positivitet just på Hälsingland.

– Trots att vi är ett väldigt litet distrikt har vi ändå fått fram bra domare hela tiden. Det är roligt att se, säger han.

Mer läsning

Annons