Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Zdunek coolast i leken

/
  • Söderhamn/Ljusne årgång 1997/1998, här med Stefan Wernersson centralt i bild i ett derby mot Hudiksvall.

Annons

Jag satt en dag och tänkte på alla spelare som passerat revy i Hälsingland. Och allra mest tänkte jag på polacken Piotr Zdunek.

Som liten samlade ju de flesta hockeygrabbar på hockeybilder. Jag var inget undantag även om det aldrig blev på manisk nivå.

LÄS MER: Mattsson inför Allettan

Och det kan jag i efterhand förstå eftersom min samling till största delen bestod av spelare från Polen, samt en massa dubbletter på Tomas Rundqvist. Det blev liksom inget flyt.

Den coolaste spelaren i den tråkiga kortleken var Piotr Zdunek som gjorde totalt 34 landslagsmatcher för Polen i B-VM. Annars en notorisk poängmaskin som till slut hittade hela vägen upp till Ljusneborg.

Så helt plötsligt såg jag spelaren på mina samlarbilder lira hockey i Hälsingland. Dessutom rätt bra.

Hans första sejour i S/L, säsongen 1995/1996 gav 47 poäng på 32 matcher. Därefter vände han hem till KKH Katowice i polska ligan och landslaget.

Men säsongen 1997/1998 var han tillbaka i S/L och gjorde återigen 47 poäng för hälsingelubben. Piotr Zdunek är nu 47 år och avslutade karriären 2004 i Orlik Opole.

Han gjorde skillnad de år han spelade i S/L, och om man tittar lite så finns det fler som kommit till landskapet för att varva ner och krydda en lägre serie med sina kunskaper.

Vissa har gjort det lysande, som Magnus Nilsson i HHC.

Andra mindre bra – som Kyösti Karjalainen i Alfta säsongen 2007/2008.

Jag gillar skarpt att klubbarna försöker hitta nya vägar att fylla ut sina trupper. Vad vore exempelvis den här årgången av Järvsö IK utan sina importer Martin Bauer och Martin Vasek?

Tjecken och slovaken har tillsammans gjort 23 av Järvsös 36 mål – och det i ett lag som tillbringat väldigt mycket tid i egen zon. Det är rätt imponerande.

På högre nivå så har HHC blickat över Atlanten två gånger den här säsongen och plockat in backen Dallas Jackson och centern Matt Lowry.

Extern och lite annorlunda spets som efter vis acklimatisering (för Lowry) kommer tillföra laget värdefull kraft och energi i Allettan som inleds 28 december.

Och det kommer behövas, för den södra Allettan ser på förhand stenhård ut. Det positiva är att av åtta lag i den serien går de fem främsta till playoff. Och det är nog där någonstans HHC får sikta – och bygga den hårdhet som krävs för att lyckas trixa sig vidare mot en kvalserie till allsvenskan.

Det är i alla fall vad jag håller tummarna för.

NOTERA

1. Kul att Lindefallet gör Alfta sällskap till Alltrean. När det började brännas nu på slutet har laget fått ihop det och plockat de poäng som krävdes för att få möta roligare motstånd under våromgången.

2. S/L har en tuff resa framför sig. Sju raka förluster har skickat ner laget på kvalplats. Man är bättre än så, men tränaren Erik Sjödin har en del att fundera på över jul och nyår. För en uppryckning krävs – annars kan det bli kval mot Alfta 2016.

3. Allettan är på rulle för HHC. Äntligen får laget spänna musklerna lite till. Men det har varit skönt med en höst där man ändå fått kämpa för poängen. Det ska inte vara lätt på nationell nivå, och transportsträckor är ju rena döden för intresset.

Mer läsning

Annons