Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Söderbröder tar Alftas hockeyarv vidare: "Ambitionen att spela högre upp än farsan"

/
  • 20-årige Kristian Söder från Alfta spelar back i division 1-laget Brunflo.

Tord Söders tröja är den enda som hänger i Alfta ishalls tak.
Men nu är nästa generation på väg uppåt – två bröder som har börjat sin resa mot större matcher.
– Jag hade som ambitionen att spela högre upp än farsan och det har jag redan lyckats med, säger 20-årige Kristian Söder, back i division 1-laget Brunflo, och skrattar.

Annons

Tord Söder är en av Alftas största hockeyprofiler genom tiderna. Men det är länge sedan han själv spelade hockey. Nu står sönerna Kristian och Andreas på tur att lyfta familjens namn – och de gör det med start i Östersund.

Storebror Kristian gör sin första seniorsäsong i division 1 och spelar för Brunflo, ett lag som håller till en kort bit utanfrö Östersund.

– Jag trivs bra i Östersund som är en jättebra stad att bo i och efter skolan fanns det lite att välja på. Det finns ju tre division 1-klubbar här uppe. Östersunds IK var målet men där fick jag inte plats, så det blev Brunflo vilket nog varit bra, säger Kristian, som den här säsongen fått stort förtroende, spelar mycket och får stort förtroende i boxplay.

– Att spela i division 1 var målet efter skolan och skaffa mig rutin ger mer än att vara åttonde back i Östersund. Ett bra val känns det som och jag kunde stanna kvar i staden också.

Just trivseln är lite av A och O för Kristian, som medger att det var tufft när han flyttade upp till Östersund som 16-åring för att börja hockeygymnasiet. Därför förstår han också vikten av att vara ett stöd för sin två år yngre bror Andreas som går sista året på gymnasiet.

– Vi bor i samma lägenhet, det är skönt att ha nån att bolla saker med och dela hushållet med. Och vi trivs med varandra, säger Kristian.

– Det var skönt att ha honom på plats, har inte känt hemlängtan som många kanske känner, det har varit extremt stor skillnad för mig. Men han bestämmer mest där hemma. Jag har trivts från första början, säger Andreas.

Andreas tillhör Östersunds IK och har fått känna på spel i division 1 då laget dragits med en del skador under hösten. Bland annat så fick han spela i derbyt mot just Brunflo.

– Jag fick göra tre byten tror jag, det var roligt och spänt i börja n när jag fick kliva in. Det är mycket högre fart och snabbare spel, jag hittade på Kristian och tacklade honom. Han var offensiv när vi hade powerplay så vi möttes framför mål och jag gav hen en knuff, säger Andreas om debuten.

Kristian:

– Han säger att han tacklade omkull mig, men jag har inget minne av det.

Fokus för Andreas är annars att göra klart hockeygymnasiet och få träna med A-laget så mycket som möjligt. Kristian å andra sidan hoppas på en ljusning för Brunflo som slirat en del i tabellen.

– Vi hade ingen enkel start på serien med de fyra topplagen direkt. Men för nån vecka sedan tog vi tre raka och börjar komma in i det. Vi har ett ungt lag och något bra på gång. Efter jul så kommer vi nog slåss om en plats till playoff, man kan ju gå bakvägen dit, säger Kristian.

Vad som händer nästa år däremot beror på. Förhoppningen är att fortsätta uppåt i seriesystemet och bli så bra som möjligt.

– Mitt mål är att leva på ishockeyn, jag vill helst slippa jobba. Jag tycker om att träna, så proffslivet skulle passa mig grymt bra. Jag tar dag för dag nu och hoppas få bra utveckling, då kanske andra får upp ögonen för mig, säger Kristian, som menar att höga mål är ett måste för att lyckas.

– Drömmen är väl NHL, men kommer man halvvägs dit är ju det bra nog.

Båda två spelar som back, liksom pappa Tord på sin tid, och när Kristian beskriver sig själv som en tvåvägsback som är konstruktiv med puck och bra offensivt är Andreas böjd att hålla med om det även när det gäller honom själv.

– Jag skulle kunna säga att jag har samma spelstil som brorsan.

Hur ser dina mål och drömmar ut?

– Det är till en början att försöka ta plats i A-laget nästa säsong, det beror ju på om de tar klivet upp i allsvenskan eller inte. Östersund är ju ett av Sveriges bästa division 1-lag. Annars blir det väl J20 ett år till och försöka slåss om en plats på träningarna. Det har i alla fall betytt mycket att få komma upp och träna med A-laget nu, jag har varit fem veckor med dem och man känner att man blir bättre och bättre.

Chansen är stor att bröderna Söder hänger kvar i Östersund. Antingen i samma lag, eller så blir det derbyfajter som kan förstöra husfriden...

Mer läsning

Annons