Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Poängkung som junior – så ska Oscar Bergkvist få det att lossna i HHC

Han har landslagsrutin och har öst in poäng i J20 Superelit.
När Oscar Bergkvist nu ska lyfta även som senior så valde han Hudiksvalls HC.
– Det är lite skillnad, alla är större och starkare, säger han.

Annons

Som junior hann Hudik Hockeys nyförvärv Oscar Bergkvist med två säsonger i J20 Superelit. Den ena med Djurgården, den andra med Modo. Och i båda klubbarna var han en pålitlig poängmaskin.

Totalt 80 poäng på 86 matcher ledde dessutom till debut i det svenska U19-landslaget.

– Det var en bra tid i Djurgården, man fick bo hemma och det var mycket träning och så där. Den tiden var kul, minns Oscar Bergkvist.

LÄS MER: Krönika: "Allt annat än playoff är ett misslyckande"

I fjol var det så dags att ta steget från junior till senior. Han gjorde det i division 1, under en säsong där det blev spel med både Kallinge/Ronneby och Vimmerby.

Det stora genombrottet på seniornivå får han dock vänta på, och när valet om ny klubbadress skulle göras så valde han alltså HHC.

Oscar Bergkvist, ny för säsongen i Hudiksvalls HC.

– Jag hade lite andra erbjudanden, men jag hade tidigt ett bra snack med "Lillis" (HHC-tränaren Lars Lövblom). Han var sugen direkt efter förra säsongen, så det kändes bra, säger Bergkvist och fortsätter.

– Klubben har en intressant satsning med att börja från grunden och det är på väg uppåt. Men det är mycket som ska sitta med nya grejor och nytt spelsystem. Så det kommer att ta lite tid, men det är kul.

LÄS MER: Stor genomgång av truppen – här är HHC 2016/17

Frågan är då om genombrottet kommer i Hudiksvall, under 21-åringens andra år som senior?

– Det är klart att man vill det, det gäller att köra och jobba hårt så får man se. Det är bara att ta små steg så får man se hur långt det går.

Hur är steget mellan J20 Superelit och hockeyettan?

– Det är lite skillnad, alla är större och starkare. Många ligger mer rätt i banan, men farten är det inte så stor skillnad på. Det går nästan snabbare i J20 Superelit ibland. Men spelarna här i ettan är mer rutinerade och vet var man ska ligga.

I premiären blev det förlust mot Huddinge med 2–5 . Precis som i de sista träningsmatcherna huserade Bergkvist då i HHC:s förstakedja, tillsammans med de finska nyförvärven Joonas Koskinen och Joonas Sammalmaa.

Det är två nya lekkamrater, och Bergkvist tror att man tillsammans kommer att stå för offensiv kraft och poäng. Om trion bara får lite tid på sig.

– Det känns bra, men det är mycket nytt och det tar tid att spela in sig med varandra. Jag tror att det blir riktigt bra när vi kommer in i spelet och vet var vi ska ligga i banan.

På onsdagskvällen väntar bortamatch mot Sollentuna, ett av hela nio Stockholmslag i den östra division 1-serien.

Men även om Oscar Bergkvist är stockholmare så har han ingen detaljkoll på motståndet som väntar i vinter.

– Nej, egentligen inte. Jag spelade ju där (moderklubben Haninge) upp till U16 och spelade aldrig med A-laget. Men man har lite kompisar som spelar i de olika lagen. Men just i Sollentuna tror jag inte att jag känner någon.

LÄS MER: Många har lämnat – men Kapten Lindström är kvar

Mer läsning

Annons