Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krönikör Andreas Tagg om HHC: "Allt annat än playoff är ett misslyckande"

Sportens krönikör Andreas Tagg om Hudik Hockeys chanser i vinter.

Annons

Vid den här tidpunkten i fjol tittade jag med viss skeptism mot Hudiksvalls HC. Klubbens strategi gick mest ut på att man skulle bli tyngre att möta och man letade främst spelare med fysiken som främsta attribut. Jag förstod mig inte riktigt på det.

Man lyckades väl inte heller få ihop det där bygget på bästa sätt och klubben missade playoff. Säsongen var över i samma minut som allettan var färdigspelad, vilket borde ses som ett misslyckande för en klubb med höga mål.

LÄS MER: Bäckman i våras: "Obegripligt så det blir provocerande"

Nu tar jag en titt på årets trupp, inför lördagens premiär mot Huddinge. Och nu känns det faktiskt betydligt mer spännande. Känslan är att HHC har värvat både smart och intressant, samtidigt som man har lyckats behålla en rad nyckelspelare från i fjol.

Lars Lundin håller jag som det absoluta tyngsta tillskottet i truppen, en klassvärvning faktiskt. 25-åringen var enormt bra under sin förra sejour i HHC, och återvänder från Danmark ett proffsäventyr rikare. Med Lundin på isen blir lagets powerplay dessutom betydligt mer skräckinjagande.

Samtidigt har välmeriterade Markus Västilä sett bra ut under försäsongen och Fredric Larsson, hämtad från Södertälje SK, kan bli viktig med sitt fysiska spel.

Forwardssidan då? Den finländska duon Joonas Sammalmaa och Joonas Koskinen är aningen svårbedömd. Men sett till meritlistan, innehållandes spel i både den finska högsta- och andraligan, är förväntningarna höga på Sammalmaa. Joonas Koskinen har ett intressant förflutet med proffsäventyr i olika europeiska länder. En ny Jarmo Jokila kanske...

LÄS MER: Stor genomgång av truppen – här HHC 2016/17

Unga tillskott finns det också några stycken. Oscar Bergqvist har som junior öst in poäng för Djurgården och Modo. Kan Hudiksvall bli platsen där det lossnar rejält även på seniornivå? Potentialen finns där i alla fall. Martin Naenfeldt ansluter från Brynäs J20, och har faktiskt redan fyra SHL-matcher på meritlistan.

Sen ska vi inte glömma bort det som kanske ändå är allra viktigast – stommen som är kvar. Tvillingarna Wernersson Libäck, kapten Jonas Lindström, poängmakare Adam Seydlitz, burväktare Simon Nordh och den defensiva mästaren Mathias Eriksson. Oerhört viktiga spelare som fortfarande utgör själva ryggraden i A-laget.

LÄS MER: Många har lämnat – men kapten Lindström är kvar

Nytt är det även i båset. Tränaren Lars "Lillis" Lövblom har under sina många år med Brynäs visat sin förmåga att förädla och ta hand om unga talanger. En egenskap som kommer väl till pass även i ett division 1-lag, framför med flera unga spelare i truppen.

Nu har "Lillis" varit noga med att påpeka att det här kanske inte är året som Hudik Hockey ska ta klivet upp till allsvenskan – han ser Hudik Hockey som ett mångårigt och långsiktigt projekt. Positivt med tanke på att det faktiskt blåste lite snålt på sina håll inom föreningen i vintras.

Så även om det inte bär hela vägen fram så kan nog publiken i Glysishallen se fram emot en roligare hockeyvinter än i fjol. Allt annat än playoff är ett misslyckande. Det kravet kan man ställa på HHC.

LÄS MER: HHC högt tippat – men inte bland de andra tränarna

Mer läsning

Annons