Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HHC värvar back från finska högstaligan: "Spetsbacken som vi har letat efter"

Hudiksvalls HC har gjort klart med en viktig pusselbit i lagbygget inför kommande säsong. 23-årige backen Markus Västilä, som gjort 28 matcher i finska högstaligan, ansluter till laget inom kort.

Annons

Markus Västilä har under den senaste säsongen representerat KooKoo i finska högstaligan och har tidigare spelat för ligarivalerna Ilves. Västilä, som väger 86 kilo och mäter 183 centimeter, har utöver sina 28 matcher i högstaligan gjort 212 matcher i näst högsta serien, Mestis, och representerat Finland i juniorlandslagssammanhang.

Efter att ha varit utlånad till Metislag under stora delar av förra säsongen väljer han nu att ansluta till Hudiksvall, som sin första klubb utanför Finland, i jakt på mer speltid.

– Det är det viktigaste för mig nu, säger Västilä när Sporten når honom.

Läs också: 110 Liiga-matcher – finsk center nästa nyförvärv i HHC: "Jag borde vara en spelare för en förstakedja"

Han känner ingen annan i laget ännu och har inte hunnit prata med lagledningen än, men han kommer att flytta till Hudiksvall redan nästa vecka.

– Det är inte helt spikat, men det blir nog på onsdag eller torsdag. Jag hörde att Joonas Koskinen spelar där också. Jag känner honom inte, men jag känner till honom och det känns bra att ha en till finländare i laget, säger Västilä.

– Några av mina vänner har spelat i division 1 i Sverige och de säger att den håller högre nivå än finska andraligan. Jag har varit i Stockholm tidigare och jag tycker att Sverige är väldigt vackert.

Hur skulle du beskriva dig själv som spelare?

– Jag är en offensiv back som har ett bra skott och bra passningsegenskaper.

Vet du något om vad som förväntas av dig av lagledningen?

– Jag har pratat med min agent och han säger att de förväntar sig att jag ska vara en av tre toppbackar i laget. Det känns bra och jag tror att jag har möjlighet att bli det.

23-åringen ser nu klivet till HHC som ett bra steg i karriären för att återigen ta sig upp och etablera sig på högre nivå.

– På sikt vill jag spela i högstaligan, antingen i Finland eller Sverige. Jag tror att det här kan vara ett bra steg på vägen för mig, säger Västilä.

Från Hudiksvalls HC:s sida är föreningen glad över att den finländske backen har skrivit på ett kontrakt över kommande säsong.

– Vi har haft ögonen på honom ganska länge och nu har vi löst alla detaljer. Markus är den spetsbacken som vi har letat efter länge så det känns jättebra att det nu är klart. Så det betyder att backsidan nu är komplett med åtta backar, säger Alf Nordh, ordförande i HHC:s sportgrupp, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Han är en allround-back som har sin främsta styrka i skridskoåkningen som kommer vara en av ledarna i vår defensiv.

Läs också: Poängstark back återvänder till HHC: "Nu finns förutsättningarna för att ta nästa kliv"

Mer läsning

Annons