Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

HHC-forwarden om sjukdomen: "Behövde vila när jag slängt soporna"

/
  • Johan Björklund har inte spelat en minut av årets säsong. Hans bältros är dock på bättringsvägen.

Johan Björklund satte den avgörande straffen i träningsmatchen mot Huddinge.
Försäsongen kändes bättre än någonsin tidigare och seriepremiären var bara drygt två veckor bort.
Men på vägen hem från Huddinge började körtlarna svälla och ett sår i nacken uppstod plötsligt.
– Jag började nästan garva och tänkte "lägg av" när jag fick höra, säger han.
Johan Björklund hade fått bältros.

Annons

Sex veckor har gått sedan Hudik Hockeys träningsmatch mot Huddinge. Johan Björklund har precis kommit från tåget efter en skoldag i Sundsvall där han pluggar på universitetet. Han är fortfarande trött och sliten, men glad över att faktiskt kunna gå i skolan på dagarna. Det har inte varit möjligt under alla de senaste sex veckorna.

– Inför matcherna mot Väsby och Huddinge på försäsongen började jag få sjuk ont i bak på högra axeln och upp mot nacken. Jag tänkte att det var muskulärt och spelade matcherna. När vi åkte hem på söndagen kände jag hur körtlarna började svälla och blev stora långt ut. Då tänkte jag att det var något strul, säger Johan Björklund.

När laget återkommit till Hudiksvall hade han ett sår i nacken utan anledning och dagen efter gick han till klubbens kiropraktor. Där fick han direkt höra att det kunde vara bältros.

– Då började jag nästan garva och tänkte "lägg av", men han sa att jag var tvungen att åka iväg och kolla. Så jag fick träffa en distriktssköterska som direkt sa att det var bältros.

Läs mer: Livet utanför isen ger honom energi

25-åringen fick antiviral behandling så att det inte skulle sprida sig, men det hade redan gått ner en bit på bröstet. Sedan kom febern och Björklund var sjuk i ungefär en vecka. Sedan dessa har sviterna suttit i.

– Jag lider fortfarande av det, känner mig sjukt sliten. Första tre veckorna var jag bara hemma. Jag kommer ihåg när jag skulle slänga soporna... jag gick ner från lägenheten och kastade soporna, sen fick jag stå och vila innan jag kunde ta mig upp igen. Tvåhundra meter var jättejobbigt, jag fick kramp i benen av att gå.

Tillståndet blev ändå bättre. Så pass bra att Björklund valde att börja träna lite smått. Det skulle han inte ha gjort.

– Jag gjorde en dum grej och var med och tränade lite grann efter fyra veckor. Då blev det mycket sämre, jag fick ont i bröstet och blev riktigt dålig. Jag gjorde ett EKG som inte såg riktigt bra, så jag fick ta det lugnt ett tag.

Vad visade ditt EKG?

– Det var en rubbning på en ledning, men jag kan ha haft det hela livet och vara fullt normalt. Man vet inte säkert eftersom jag aldrig gjort EKG förut. Nu vill man göra ultraljud för att utesluta, men jag tror inte det är någon fara.

Johan Björklund tonar ner EKG-incidenten något. Han är inte orolig.

– Nej, klart man vill kolla för säkerhetsskull. Men det börjar ändå kännas bättre och bättre. Jag hoppas vara i gång så snart som möjligt.

Johan Björklund är inne på sin tredje säsong med HHC. Under debutsäsongen bjöd han på 40 poäng under 37 matcher, men fick det inte att lossna lika bra förra säsongen. Nu var det tänkt att han skulle göra sin bästa säsong.

Läs mer: Klar för en tredje säsong

– Det kändes så bra försäsongen, tror aldrig jag känt mig så bra. Jag brukar vara rätt seg att komma i gång men jag kände mig jättepigg och fräsch, säger Johan Björklund som dock inte har några problem att se sin situation i ett betydligt större perspektiv.

– Det är riktigt tråkigt, men samtidigt... folk i världen har det värre än att åka på bältros. Men det är tråkigt när man tränat en hel sommar. Träningsmatcher är träningsmatcher, det är ju i serien man vill spela. Och när den väl börjar får man bältros, det är väl som det är.

Bältros är vanligare bland människor över 50 år. Eftersom Johan Björklund är så pass mycket yngre trodde han att sjukdomen skulle gå över relativt fort.

– Det är olika från person till person, läkarna sa att det kan ta fem-sex veckor men att jag lika gärna kunde vara bra efter tre. Eftersom jag är ung och idrottar och borde vara i hyfsad form trodde jag att det skulle ta tre veckor. Men det har suttit i och då får man lyssna på kroppen.

Även om han inte kunnat träna har Johan Björklund hängt i Glysishallen på kvällarna. Några gånger har han snörat på skridskorna och åkt några varv i lugnt tempo.

– Jag är där för att stötta och vara med i gänget lite. Det är kul att åka skridskor och slänga lite käft.

Läs mer: Tabellen i hockeyettan östra

På hemmamatcherna har han suttit på läktaren men bortamatcherna har han fått följa framför datorn hemifrån. Inte direkt någonting han sett som veckans höjdpunkt.

– Det är så nervöst att sitta hemma vid datorn och kolla hur det går. Det är riktigt jobbigt att gå på matcherna också. Det är nästan det värsta, att inte kunna göra någonting, bara titta och hoppas att du vinner.

Vilan och våndan kan dock vara på väg mot ett slut för Johan Björklund. Han känner sig bättre och när han väl kan gå för fullt på is räknar han med en relativt snabb comeback.

– Kan jag bara komma i gång hoppas jag att ska kunna matchas in lite grann efter en vecka på is, men det är ju upp till tränaren såklart. Sedan har man ju tänkt att man är på väg tillbaka några gånger och fått bakslag, säger han.

Mer läsning

Annons